Bringázz a tudásért! Környezetbarát közlekedés a Miskolci Egyetemen, ÉMOP-5.1.3-11-2011-0006

BRINGÁZZ A TUDÁSÉRT! KÖRNYEZETBARÁT KÖZLEKEDÉS A MISKOLCI EGYETEMEN
A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: ÉMOP-5.1.3-11-2011-0006

„Az egész országban egyedülálló campusunk, amelyre méltán lehetünk büszkék, újabb értékekkel gazdagodik” - szögezte le a Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora  az Egyetem által megvalósítani kívánt "Bringázz a tudásért! Környezetbarát közlekedés a Miskolci Egyetemen" című projekt nyitórendezvényén. Kiemelte, hogy a fejlesztés során új kerékpárutak, kerékpártámaszok és -tárolók létesülnek a campus területén. Sokak örömére az új biciklis hálózaton az intézmény fő oktatási, kulturális, sport és egészségügyi szolgáltató helyei a jelenleginél gyorsabban és biztonságosabban válnak elérhetővé. 

Az igényelt támogatás összege: 59,13 MILLIÓ FORINT
A projekt megvalósításának tervezett kezdete: 2015. 02. 27.
A projekt megvalósításának tervezett befejezése: 2015. 05. 30.

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja kiemelte, hogy az egyetem infrastruktúrát érintő fejlesztései sorában kiemelt jelentőséggel bír a kerékpáros közlekedés biztonságos feltételeinek megteremtése. Elmondta, hogy a két kilométeres bicikliút részben új kialakítású, részben a meglévő közúthálózatra épül. Miskolctapolca meglévő kerékpárútjához két helyen csatlakozik, így részévé válik a város meglévő kerékpárút-hálózatának. A projektet ténylegesen felmerült igények és hosszabb távú célok hívták életre, melyek közül kiemelt figyelmet érdemel a környezet- és egészségtudatos közlekedés népszerűsítése, ezzel párhuzamosan a gépkocsiforgalom és a környezeti terhelés csökkentése a területen. 

Az idei évben ismét bővült Miskolc kerékpáros úthálózata, már a Miskolci Egyetem épületeit is könnyen elérhetik a diákok, tanárok és a látogatók kerékpárral, amit az újonnan kialakított tárolókban biztonságosan el is tudnak helyezni az ott tartózkodásuk idején.

A projekt részeként életre hívtunk egy úgynevezett szemléletváltó, oktató kampányt, melybe bevontuk a középiskolás diákokat is. A kampány célja,hogy játékos keretek között megismerkedjenek a kifejezetten kerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályokkal, a kerékpár kötelező tartozékaival, és a Miskolci Egyetemmel.

A résztvevő középiskolák teljesítményét értékeltük, és jutalmaztuk is. A helyszínen kis értékű egyéni ajándékokkal, a végeredmény összesítése után, pedig egy nagyobb értékű sportszervásárlási lehetőséget ajánlottunk fel a helyezetteknek.

I. helyezett: Avasi Gimnázium
II. helyezett: Földes Ferenc Gimnázium
III. helyezett: Herman Ottó Gimnázium

Galéria:

A projekt keretében szerveztünk egy 'Bringás reggelit', ahol a munkába/órára/vizsgázni érkező egyetemi polgárokat láttuk vendégül, hasznos tanácsokkal láttuk el őket,mint a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályai, és a kerékpár kötelező tartozékai, illetve egy általános egészségügyi állapotfelmérésen is részt vehettek az érdeklődők.

Galéria:

BRINGÁZZ A TUDÁSÉRT! KÖRNYEZETBARÁT KÖZLEKEDÉS A MISKOLCI EGYETEMEN
2015. 05. 27. 

Újabb értékekkel gazdagodott a Miskolci Egyetem a "Bringázz a tudásért! Környezetbarát közlekedés a Miskolci Egyetemen" című projekt megvalósításával. A fejlesztés során új kerékpárutak, kerékpártámaszok és -tárolók létesültek a campus területén. Így az új kerékpárút-hálózaton a bringával érkezők számára az intézmény fő oktatási, kulturális, sport és egészségügyi szolgáltató helyei, nagy tömegeket vonzó rendezvényei a jelenleginél gyorsabban és biztonságosabban válnak elérhetővé.

A projekt azonosító száma: ÉMOP-5.1.3-11-2011-0006
Az igényelt támogatás összege: 59,13 MILLIÓ FORINT
A projekt megvalósításának kezdete: 2015. 02. 27.
A projekt megvalósításának befejezése: 2015. 05. 30.

Az egyetem infrastruktúrát érintő̋ fejlesztései sorában kiemelt jelentőséggel bírt a kerékpáros közlekedés biztonságos feltételeinek megteremtése. A projektet ténylegesen felmerült igények és hosszabb távú célok egyaránt életre hívták, melyek közül kiemelt figyelmet érdemelt a környezetvédelem, valamint a környezet- és egészségtudatos közlekedés népszerűsítése, ezzel párhuzamosan a gépkocsiforgalom és a környezeti terhelés csökkentése a területen. 

Az új kerékpárutak a campus valamennyi szegletébe, minden jelentősebb tanulmányi, kulturális, sport vagy éppen egészségügyi létesítményéhez elvezetnek. Az összesen 2 km hosszú úthálózat tehát – amely részben új kialakítású, részben a meglévő közúthálózatra épült – átfogja az egész Egyetemvárost. Két helyen csatlakozik a Miskolctapolcára vezető kerékpárúthoz, így részévé vált a város meglévő kerékpárút-hálózatának, vagyis újabb utak kapcsolják a Miskolci Egyetemet a városhoz, a projekt tehát még tovább erősítheti az egyetem és az egyetemnek otthont adó város egységét. 

Az egyetem az új fejlesztéssel mind a közlekedés, mind a kerékpár-elhelyezés terén jobb, kulturáltabb lehetőségeket teremtett a kerekezni vágyóknak, de azoknak is, akik eddig még nem kötelezték el magukat az egészségesebb és környezettudatosabb közlekedés mellett. A Miskolci Egyetem határozott célja ugyanis, hogy még népszerűbbé tegye a kerékpározást. A beruházással elválaszthatatlanul összefonódott a „Bringázz a munkába” elnevezésű kerékpáros szemléletformáló kampány is, melynek célja a munkába és egyetemre járók motiválása, hogy vezetés helyett inkább válasszák a kerékpárt munkába járáshoz, így támogatva a felelős közlekedést. 

A kerékpározás ösztönzésének egyik legfontosabb módja a megfelelő tárolás biztosítása, ennek érekében az új közlekedési útvonalon kényelmes kerékpártámaszok, fedett tárolók épültek, sőt – az E/1-es és az E/2-es kollégiumoknál – zárt tárolókat is kialakítottak. 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 keretében valósult meg.

Kapcsolódó hír:

http://www.uni-miskolc.hu/hirek/577/lezarult_a_bringazz_a_tudasert_video