Felvételizőknek
Az oldal fejlesztése a TÁMOP-4.2.2B-15/1/Konv-2015-0003 projekt keretében valósult meg.

Duális képzés

A duális képzések esetén a Műszaki Anyagtudományi Karon, a Műszaki Földtudományi Karon és a Gazdaságtudományi Karon félévente 13 tanulmányi héten a Miskolci Egyetem előadások és gyakorlati órák teljesítésével, a többi idő a kiválasztott cégeknél szakmai gyakorlat végzésével teljesíthető.

A duális képzés a Gépészmérnöki és Informatikai Karon a Miskolci Egyetem Tanulmányi Időbeosztásában feltüntetett, általában 14 tanulmányi hetének első négy napján (hétfő-csütörtök) előadások és gyakorlati órák teljesítésével, a tét ötödik munkanapján (péntek) a kiválasztott cégnél szakmai gyakorlat végzésével teljesíthető.

A duális képzésben résztvevők számára minden évben 4 hét céggel egyeztetett időben szabadsággal tölthető.

Miskolci Egyetemen DUÁLIS képzés formájában elérhető ALAPKÉPZÉS (BSC)
Miskolci Egyetemen DUÁLIS képzés formájában elérhető MESTERKÉPZÉS (MSC)

Tanulj fizetésért, biztos munkahelyért!

A munkaerőpiacra lépő frissdiplomások – nem megalapozatlan – félelme, hogy a folyamatos innovációban lévő, pro torientáltan működő cégek azonnal használható gyakorlati tudást várnak el egy-egy állás betöltéséhez. Az ipari és gazdasági élet szereplőinek, valamint az egyetemek szakembereinek összefogásából létrejövő duális képzés azonban megadja a választ a pályakezdőkkel szemben támasztott, korábban lehetetlennek tűnő igényekre: A duális képzés végén a friss diploma, több éves szakmai gyakorlattal párosul!

A hallgatók az új képzési formában tanidejük felét töltik az egyetemen, ahol választott szakmájuk elméleti alapjait sajátíthatják el, a képzés másik felében pedig az adott szakmához úgyszintén elengedhetetlen gyakorlatot immár valós munkakörnyezetben, az általuk választott partnervállalatunknál szerezhetik meg. A végzést követően ugyanakkor jó eséllyel stabil munkahelyhez is juthatnak, hiszen az évek során bedolgozhatják magukat fogadó cégeikhez (amelyek pedig tényleges igényeiknek megfelelően formálhatják saját munkaerő-utánpótlásukat).

Az egyetemi tanulmányok finanszírozását szintúgy megoldhatja az új rendszer, amíg ugyanis a hallgatók az egyetemen ösztöndíjat, addig a fogadó cégeknél munkájukért (az év mind a 12 hónapjában) bért kapnak. Egyetemünkön a Gazdaságtudományi Kar, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar és a Műszaki Földtudományi Kar hirdette meg bizonyos szakjait duális képzési formában is.

A Miskolci Egyetemen a duális képzések nagyszámú meghirdetésére a lehetőséget – többek között – az egyetem folyamatosan erősödő és fejlődő ipari-gazdasági kapcsolatrendszere teremtette meg. Az év során az egyetem érintett karai számos szerződést kötöttek céges partnereikkel duális képzések együttes indításáról, ami bizonyítja, hogy a Miskolci Egyetem bírja az ipari-gazdasági szféra bizalmát.

Az elmúlt években több nemzetközi nagyvállalat települt Borsodba, mely cégek nem csupán a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek kapcsán működnek együtt az egyetemünkkel, hanem – a duális képzésben rejlő lehetőségeket felismerve – a hallgatók számára is kiváló perspektívákat kínálnak, hiszen a világ élvonalába tartozó, progresszív szemléletű cégeken belül szerezhetnek munkatapasztalatokat, majd jó eséllyel munkahelyet is. Egyetemünk hírnevét öregbíti ugyanakkor, hogy duális formában induló unikális képzéseinkhez az ország számos távolabbi pontjáról is kapcsolódnak vállalatok. A duális képzés a fiatal értelmiség helyben tartásával, munkahelyhez juttatásával, valamint a duális képzésünkhöz csatlakozott távolabbi vállalatokkal kialakuló, kiváló kutatás-fejlesztési kapcsolatok kihasználásával a jelentős fejlődési potenciállal bíró északkelet-magyarországi régió megerősödéséhez is hozzájárulhat.

Duális képzés indul a Miskolci Egyetemen az alábbi Karokon