Felvételizőknek
Az oldal fejlesztése a TÁMOP-4.2.2B-15/1/Konv-2015-0003 projekt keretében valósult meg.

Rektori köszöntő

Kedves Leendő Miskolci Egyetemisták!

Önök életük egyik mérföldkövéhez érkeztek: felsőoktatási intézményt keresnek, ahol tanulni és diplomázni szeretnének. E választás egy igen felelősségteljes döntés, mert meghatározza szakmai életútjuk és magánéletük további alakulását. A Miskolci Egyetem rektoraként arra biztatom Önöket, hogy válasszanak minket! Hitem szerint ugyanis a Miskolci Egyetem hallgatójává válni öröm és kiváltság.

A Miskolci Egyetem egy közel 300 éves múltra visszatekintő felsőoktatási intézmény. Gyökerei 1735-ig, a világ első műszaki felsőoktatási intézményének alapításáig nyúlnak vissza, amely először Bányászati–Kohászati Tanintézet, később Bányászati Akadémia néven működött Selmecbányán. Miskolc 1949-ben fogadta be az egyetemet, amely mára Miskolci Egyetem néven kiteljesedett felsőoktatási intézmény, igazi universitas lett.

Egyetemünk a hazai felsőoktatásban zajló átalakítás idején is őrzi stabilitását és népszerűségét: az állami felsőoktatási intézmények között a legutóbbi országos rangsorban a népszerűbb egyetemek között szerepelt. Intézményünk 2010-ben Kiváló Egyetem címet kapott, de kiérdemelte – elsőként az országban – a Felsőoktatási Minőségi Díjat is. Az utóbbi évek során az egyetem karai is részesültek állami kitüntetésben, amelyek közül kiemelkedik a Gazdaságtudományi Karnak a Felsőoktatási Minőségi Díj szervezeti egység kategóriájában odaítélt Aranyfokozatú Elismerő Oklevele, valamint az Állam- és Jogtudományi Karnak és Doktori Iskolájának Kiválósági Hely címe.

Az alap- és mesterszakok gyakorlatorientált, versenyképes képzést nyújtanak, amelyek révén a végzett hallgatók piacképes tudást és diplomát szerezhetnek. Pozitív visszaigazolás, hogy a térségben működő vállalatok és közintézmények igényt tartanak az egyetem képzéseire, kifejezetten keresik annak végzett hallgatóit. Az egyetem jól képzett szakemberei, világszínvonalú műszerparkja és laboratóriumai az oktatás mellett kutatási és fejlesztési célokat is szolgálnak. A felsőoktatási törvény 2014. évi módosítása megteremtette a duális képzés lehetőségét a magyar felsőoktatásban, 2015 szeptemberi hatállyal. A Miskolci Egyetem a felsőoktatási intézmények közül elsőként indította meg három karán, kilenc szakon ezt a képzési lehetőséget. A sikeres kezdés alapján 2016 szeptemberétől jelentősen kibővítettük az e képzési formával induló szakok számát, ide értve például a járműmérnöki alapszakot. Az Egyetemvárosban a tanulás mellett adottak a feltételek a kikapcsolódáshoz is. A campus, a gyönyörű Bükk hegység és Miskolc városa egyaránt páratlan lehetőséget kínál a szabadidő kellemes eltöltéséhez. A közelmúltban nyílt meg az Egyetemen az Atlétikai Centrum, amely világszínvonalú atlétikai eredmények elérését teszi lehetővé az ifjúság számára. Igazi kuriózum az évszázados Selmeci diákhagyományokra  épülő diákélet. A hallgatók számára pótolhatatlan értékeket jelentenek azok a barátságok, amelyeket a e hagyományok szellemében építhetnek tanáraikkal és hallgatótársaikkal. A Selmeci Diákhagyományokat 2014-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére vette fel az Emberi Erőforrás Minisztere!

Bízom abban, hogy akik e sorokat olvassák, sokan fognak a Miskolci Egyetem mellett dönteni, és intézményünket a jelentkezési lapjukon első helyen fogják megjelölni. Találkozunk a Tanévnyitón, hogy hallgatóvá fogadhassam Önöket!

Prof. Dr. Torma András
a Miskolci Egyetem rektora