Kosárlabda Egyetemi Eb Miskolcon: sikeres helyszínbejárás

2016. november 9.

Miskolc és a Miskolci Egyetem ad otthont a soron következő Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságnak. Az eseményt, melyen 16 férfi és 12 női csapat vesz részt, 2017. július 16-23. között rendezik meg. A kontinensviadal előkészületeinek ellenőrzése céljából nemrégiben a borsodi megyeszékhelyre látogatott Peter George, az Európai Egyetemi Sportszövetség technikai delegáltja – a sportág elismert szakembere.

Az Európa-bajnokság különlegessége, hogy nem nemzeti egyetemi válogatottak versenyeznek, mint az Universiaden, vagy az egyetemi világbajnokságokon, hanem intézményi csapatok, jellemzően a különböző nemzeti egyetemi kosárlabda bajnokság győztesei. 

A kontinens-bajnokság kapcsán fontos kiemelni, hogy a magyar egyetemi kosárlabdázás az elmúlt években jelentősen fejlődött: a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség 2012-től kezdődően kosárlabdában – egyedüli sportágként – igazi egyetemi ligát szervez, ahol a csapatok az egész tanévet átölelően folyamatosan játszanak egymással. A 2016/2017-es tanévben például 16 férfi és 13 női csapat összesen több mint 240 mérkőzésen küzd meg a Magyarország Egyetemi Kosárlabda Bajnoka címért és a Kosárlabda Egyetemi EB-n történő részvételi jog kiharcolásáért. Az elmúlt években tapasztalható fejlődés teremtette meg annak a létjogosultságát, hogy Magyarország Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságot rendezzen.

A korábbi nemzetközi játékvezető, valamint 1995 és 2015 között a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) ellenőreként ténykedő Peter George a mérkőzések, edzések, szállás, étkezés, valamint különböző protokoll események helyszíneinek megtekintése, a szervezési követelmények átbeszélése mellett a bejárás során találkozott prof. dr. Torma Andrással, a Miskolci Egyetem rektorával, dr. Deák Csabával, a Miskolci Egyetem kancellárjával, egyben a Szervező Bizottság elnökével, Bodnár Péterrel, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkárával, dr. Képes Lóránttal, a Miskolc Polgármesteri Hivatal osztályvezetőjével, valamint Rakaczki Zoltánnal, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség elnökségi tagjával, a Szervező Bizottság ügyvezetőjével. 

                                                

- Az egyetemi Európa-bajnokságok közül kiemelkedik a kosárlabda, amely a legrégebb óta megrendezett és legnagyobb kétszámú egyetemi Európa-bajnokság, a részvételért és a rendezéséért egyaránt nagy versengés jellemző, ezért jelentősnek tartom, hogy Magyarország, azon belül pedig a Miskolci Egyetem elnyerte a rendezési jogot – mondta Peter George. - A  helyszínekkel és az előkészületekkel elégedett vagyok, a szervezés nagy erősségét abban látom, hogy a sikerhez elengedhetetlen partnerek, a Miskolci Egyetem, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség egyaránt fontosnak tartják az eseményt, támogatják a rendezést.

A miskolci helyszínű nemzetközi sporteseményről elöljáróban azt lehet tudni, hogy a résztvevők és hivatalos személyek létszáma várhatóan eléri az 500 főt, amely mintegy 4.500 vendégéjszakát fog jelenteni. A versenyhelyszínek a következők: Generali Aréna, Jégcsarnok, Miskolci Egyetemi Körcsarnok. A sportbarátok a színvonalas mérkőzéseken minden bizonnyal helyi csapatnak is szurkolhatnak majd.