A munkaerő-piac és az oktatás viszonyát vizsgálták a középiskolák, a cégek és az egyetem vezetői

2017. május 10.

2017. május 9-én ismét közös tanácskozásra várta a középfokú oktatási intézmények és a partnercégek vezetőit Óváriné Dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes.

A „Mivel segítheti az oktatás a minőségi munkaerő-piacot, és mivel segítheti a munkaerő-piac a minőségi oktatást?” címmel tartott tanácskozáson Miskolc MJV Önkormányzatát Szélyes Domokos vezérigazgató képviselte, és egyetemünk karainak vezetői mellett a BOKIK meghívására a duális képzésben érdekelt vállalatok képviselői (köztük a Miskolc Holding Zrt., a Robert Bosch Kft., a TAKATA Safety Systems Hungary Kft., a KIS Szerelő és Kereskedő Kft. és a FUX Zrt.) is részt vettek. 

Óváriné Dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes bevezető előadásában elmondta, hogy a 2017. évi általános felvételi eljárásban az első helyes jelentkezők létszámának emelkedésére vonatkozóan a változatlan kari struktúrával rendelkező közép- és nagy egyetemek között országosan a 3., a vidéki egyetemek között pedig az 1. helyet a Miskolci Egyetem beiskolázása érte el. 

A tanácskozás minden résztvevője állást foglalt a hosszú évek óta megtartott találkozások hasznossága és a felek rugalmassága mellett. A Miskolci Egyetem karainak képviselői vázolták a jelenleg választható képzéseiket, kiemelve a duális szakok sikeres bevezetését. A vállalatok az együttműködés és összefogás jegyében mutattak rá a régió fejlesztési lehetőségeire. A középiskolák vezetői a képzési portfólió további bővítésére tettek javaslatot.

A tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy a kölcsönös egymásra utaltságon túl szükség van az együttműködés további erősítésére, fejlesztésére, hiszen a munkaerő-piaci várakozásokat meg kell jeleníteni mind a középiskolai, mind a felsőoktatási kínálatban. A térség meghatározó tudásbázisaként a Miskolci Egyetem továbbra is szoros partnerséget kínál, valamint hidat épít a felsőoktatásba belépő fiatalok és az Észak-magyarországi régió között.

A rendezvényen készült fotók:

A fotókat Lengyel Attila készítette.