Emlékülés a kiegyezésről és Ferenc József királlyá koronázásáról

2017. június 8.

Az osztrák-magyar kiegyezésnek és Ferenc József magyar királlyá koronázásának 150. évfordulója alkalmából nyilvános emlékülést rendezett a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézete 2017. június 8-án.

1848 és 1956 mellett a 19–20. századi magyar történelem legfontosabb dátumát épp 1867 jelenti – hangsúlyozta az emlékülés megnyitóján Dr. Illésné dr. Kovács Mária, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, majd kiemelte, hogy a fakultás Történettudományi Intézete olyan programot hirdetett meg Ferenc József megkoronázásának 150. évfordulójára, amelyben a hallgatótól és a doktorandusztól a tanársegéden át egészen az egyetemi docensig valamennyi korosztály  képviselte magát.

Dr. Viskolcz Noémi, a BTK Történettudományi Intézet új igazgatója köszöntőjében kijelentette, intézeti részről is céljuk az, hogy erőteljesebben legyenek jelen az egyetem, a város és a régió életében, s feladatuknak tartják, hogy részt vállaljanak a kulturális örökség, a hagyományok megőrzésében, közvetítésében.

A BTK történelemtanár-képzéses hallgatói (Balázs Tünde, Tardi Roland, Tóth Gergely, Tóth Leila) előadásukban korabeli forrásokat szólaltattak meg, ami alatt röviden felvázolták a kiegyezéshez vezető út történetét is.

A folytatásban aztán Dr. Fazekas Csaba összegezte a kiegyezésről mind a mai napig zajló vitákat, mialatt körüljárta a kérdést, vajon hogyan is értékelhetjük ma a pontosan 150. évvel ezelőtt megkötött kompromisszumot. 

A kapcsán készült sajtóanyag ITT tekinthető meg.

A rendezvényen készült fotók:

A fotókat Stumphauzer Laura készítette.