Idén is a világélmezőnyben szerepelt a Miskolci Egyetem szuperszámítógépes csapata

2017. június 13.

A Miskolci Egyetem informatikushallgatói csapata – zsinórban immár negyedjére – idén is bejutott a nívós, világszerte jegyzett szuperszámítógép-verseny, az Asia Student Supercomputer Challenge (ASC17) Kínában megrendezett döntőjébe, ahonnan „Első osztályú csapat” („First Class Team”) díjjal térhetett haza Miskolcra.

2017-ben – a Föld számos pontjáról– összesen 230 csapat jelentkezett a világhírű versenyre, a megmérettetés ázsiai döntőjébe azonban csak az első fordulóban legjobb eredményt elérő 20 csapat kapott meghívást. A Sanghaj mellett található Wuxiban aztán, ahol a jelenleg világszinten is Top 1-es szuperszámítógép található, az Európai Uniót Nürnberg és Varsó egyeteme mellett – mint legrutinosabb európai formáció – a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának csapata képviselte.

Az április 24. és 28. között megrendezett döntőben a hallgatóknak egy mini szuperszámítógépet kellett építeniük mind a hardver, mind pedig a szoftverkörnyezet kialakításával, majd az így létrehozott rendszeren kellett futtatniuk a megfelelő alkalmazásokat, végül pedig – a döntő zárónapján – a verseny zsűrije előtt prezentálhatták az elért eredményeket.

A 2017-es miskolci csapat tagja: Palkó Dániel, Flaskó László, Grebely Marcell, Gyárfás-Tóth Kristóf Bence és Boros Tamás, vezetőjük pedig Dr. Vincze Dávid, az Informatikai Intézet adjunktusa volt. 

– Nem mindennapi szuperszámítógépen dolgozhattunk: a csúcstechnológiát képviselő, egyedi fejlesztésű Sunway TaihuLight a maga több mint 10 millió processzormagjával jelenleg a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe. Az, hogy hozzáférést kaptunk ehhez a géphez, már önmagában is különleges lehetőséget jelentett egy szakmabelinek. A Miskolci Egyetem csapatának tagjai pedig világszerte azon kevés kiválasztottak közé tartoznak, akik testközelből is megismerhették, és tapasztalatokat szerezhettek ezen a különleges gépen – monda el Dr. Vincze Dávid.

A verseny során készült fotók: