V. Hegesztési Nyári Egyetem

2017. július 11.

A Magyar Hegesztési Egyesület Ifjúsági Fóruma, a Miskolci Egyetem Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézete és Hegesztési Szakosztálya 2017. július 7-9. között Hegesztési Nyári Egyetemet szervezett. A rendezvény célja volt, hogy ismeretszerzési és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítson a hegesztés iránt érdeklődő hallgatók részére. Az idei évben közel ötven, a hegesztés iránt érdeklődő hallgató érkezett az ország öt felsőoktatási intézményéből (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Miskolci Egyetem, Óbudai Egyetem, Pallasz Athéné Egyetem), akik a támogatóknak (Crown International Kft., GEIK-HÖK, Froweld Kft., Migatronic Kft., Rechnen Hegesztőház Kft.) köszönhetően kedvezményes részvételi díjak mellett vehettek részt a nyári egyetemen.

A rendezvény főbb témakörei a nagyszilárdságú acélok és alumínium ötvözetek hegesztése köré épültek. A szakmai programok során a résztvevők előadásokon és a csatlakozó ipari partnereknek köszönhetően szakmai gyakorlati bemutatókon vehettek részt. A rendezvény gyakorlati oldalát erősítette, hogy az iparból érkező hegesztőmérnökök egy külön modul keretében ismertették a résztvevőkkel a technológiai tervezés lépéseit.

A rendezvény megnyitóján Dr. Gáti József, a MAHEG elnöke köszöntötte a résztvevőket, amelyet követően Prof. Dr. Lukács János intézetigazgatóként bemutatta az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológia Intézetet, majd pedig Bakos Levente, MAHEG elnökségi tag az Ifjúsági Fórum tevékenységét ismertette a résztvevőkkel. Ezt követően a péntek délutáni szakmai program ipari partnerek előadásaival folytatódott. Somoskői Gábor a Froweld Kft. ügyvezetőjeként Nagyszilárdságú vékonylemezek védőgázas hegesztése címmel tartott előadást, amelyben kitért a HSLA acélok alumíniummal történő kötésére is. Gyura László, a Linde Gáz Magyarország Zrt. hegesztéstechnológiai vezetője előadásában a védőgázas technológiák gázaival, illetve az egyes gázkomponenseknek a kötés minőségére és a folyamat stabilitására gyakorolt hatásával foglalkozott. A szakmai előadásokat Csuhaj Péter, a Fortaco Zrt. hegesztésfelügyeleti vezetője zárta, aki szemléletes példákon keresztül osztotta meg a közönséggel a nagyszilárdságú acélok hegesztésének gyakorlati tapasztalatait. Ezt követően a péntek délután a hegesztéstechnológiai laboratóriumban folytatódott, amelynek keretében a Crown International Kft. (CLOOS), a Froweld Kft. (FRONIUS) és a Rechnen Hegesztőház Kft. (LORCH) a legkorszerűbb hegesztő berendezéseikkel gyakorlati bemutatót tartott az érdeklődők számára. A nap végén a hallgatók a Miskolctapolcai Barlangfürdőben pihenhették a nap fáradalmait.

A szombati nap fiatal egyetemi kollégák előadásával indult, amely során a legfrissebb kutatási eredményeket ismertették a résztvevőkkel. Dobosy Ádám a Miskolci Egyetem doktorjelöltje előadásában a nemesített és a termomechanikusan kezelt nagyszilárdságú acélok hegeszthetőségét hasonlított össze, amelyet követően Varbai Balázs a BME doktoranduszaként a duplex acélok hegeszthetőségének kérdéseit ismertette a hallgatókkal. Dr. Májlinger Kornél (BME) a nagyszilárdságú vékonylemezek (DP és TRIP acélok) ponthegesztésének szilárdsági aspektusaival kapcsolatos eredményeit mutattat be az érdeklődőknek, végezetül pedig Dr. Gáspár Marcell és Dr. Török Imre közös előadásukban a Miskolci Egyetemen futó H2020 projekthez kapcsolódóan, a speciálisan kezelt autóipari nagyszilárdságú alumíniumlemezek ellenállás ponthegesztésének sajátosságait ismertették a hallgatókkal. Az előadásokat követően került sor az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet Termo-mechanikai Fizikai Szimulációs Laboratóriumának, illetve Anyagvizsgáló Laboratóriumának bemutatására. A délután folyamán a nyári egyetem hallgatóinak Bakos Levente, Bodorkós Gergely és Borhy István hegesztőmérnökök vezetésével, egy-egy ipari feladatot kellett megoldaniuk párhuzamos kurzusok keretében. A szombat nap sem maradhatott el kulturális program nélkül. A nyári egyetem zárásaként a hallgatók és a résztvevő ipari partnerek képviselői egy közös borvacsorán vettek részt Tállyán.

A MAHEG Ifjúsági Fórum éves rendezvénysorozata októberben a III. Ifjú Hegesztők Konferenciájával folytatódik az Óbudai Egyetem székesfehérvári campusán.

Dobosy Ádám, Dr. Gáspár Marcell, Dr. Török Imre