Gránitoklevélben részesült egyetemünk egykori hallgatója

2017. szeptember 4.

Mándoki Andor okleveles kohómérnök, külkereskedelmi közgazdász-mérnök 1942-ben szerzett oklevelet egyetemünk jogelőde, a József Nádor Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karán Sopronban. A 75 évvel ezelőtti diplomázás emlékére a Műszaki Anyagtudományi Kar részére gránitoklevelet adott át a 2017. szeptember 1-én tartott ünnepi szenátusülésen. 

A frissdiplomás mérnök az egyetemről rögtön a végzést követően, meghívással kerül a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű RT. szolgálatába, majd rövidesen a Salgótarjáni Acélárugyár vezérigazgató helyettesévé nevezik ki. 1964-től a Kohó és Gépipari Minisztérium Vaskohászati Igazgatóságán dolgozik a kutatási-fejlesztési osztály (majd főosztály) vezetőjeként. 

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés műszaki igazgatójaként megy nyugdíjba 1981-ben, ám nyugdíjasként is aktív marad, Vasipari Kutató Intézet Ferinov Külkereskedelmi Irodáját szervezi és vezeti 1983-tól nyolc éven át.

1989-től a Kereszténydemokrata Néppárt gazdasági szakértője, a Közgazdasági, majd az Ipari, Kereskedelmi Bizottság elnöke. 1993 és 1995 között a Dunai Erőmü Rt. és a Magnezitipari Rt. Felügyelő Bizottságának tagja. 1993-2003 között a Hazai Termék, Hazai Munkahely Alapítvány  ügyvezető igazgatója.

Számos szakmai tanulmány, dolgozat írója, kutatási, fejlesztési terv, programok, makrogazdasági elemzések szerzője és előadója. A vaskohászat fejlesztéséről írt doktori értekezését a Marx Károly Egyetem summa cum laude minősítéssel fogadta el. Brüsszelben a Feltalálók Kiállításán 1970-ben ezüstérmet nyert egyik találmányával, amit Svédországban értékesített, ahol megszakításokkal több mint egy évet töltött a szociális piacgazdaságot is tanulmányozva.

A Mándoki Andorral készült interjút az alábbiakban lehet megtekinteni:

A rendezvényen  a gránitoklevél mellett több mint 200 rubin-, vas-, gyémánt- és aranyoklevelet is átadott a Műszaki Földtudományi Kar ill. a Műszaki Anyagtudományi Kar a volt hallgatóik részére.