A honvédelem nemzeti ügy - Simicskó István előadása a Miskolci Egyetemen

2017. november 27.

Hozzátette, a magyar emberek biztonságának minél teljesebb körű biztosításához szükség van a katonai állomány utánpótlásának biztosítására és olyan emberekre, akik önkéntes alapon csatlakoznának a haza védelmének ügyéhez.

A miniszter hangsúlyozta: egyetlen közös nevező a haza, a honvédelem alapja a hazája iránt elkötelezett állampolgár, legfontosabb letéteményese pedig a Magyar Honvédség.

Simicskó István aláhúzta: amíg a huszadik században harcokról, konkrét küzdelmekről szólt a háború, amelyek békekötésekkel véget is értek, ma az óriási, egyelőre beláthatatlan következményeket magában hordozó technikai fejlődés hozadékaival is számolni kell. A korábbi – szárazföldi, vízi és légi – hadszínterek mellett megjelent a kibertér, mint az információs hadviselés színtere. Egyre gyakrabban látjuk, miként lehet ezzel a módszerrel „vihart kavarni” – fogalmazott.

Mindezeken túl jelentős fenyegetettséget jelent az illegális migráció, amelyet arra használnak ki a terroristák, hogy ellenőrzés nélkül jussanak be a célországokba, ahol elkövethetik a tervezett terrorcselekményeket – mondta a miniszter.