Miskolc és az egyetem a negyedik ipari forradalomra készül

2017. december 22.

A város és az egyetem összefogása nem újkeletű, hiszen 1949-ben a város polgárainak közös akarata hozta létre Miskolcon a Nehézipari Műszaki Egyetemet, és azóta is  szoros az együttműködés a város és egyeteme között, de a most megkötött szerződés ennek az együttműködésnek. a jogi kereteit is biztosítja.

A szerződés jelmondata: „Civitas pro universitate, universitas pro civitate” – „A város az egyetemért, az egyetem a városért. ” Közös a cél: egy fejlődő, modern, az újdonságokra, új technológiák befogadására képes 21. századi Miskolc létrehozása, amely részese és nyertese a napjainkban zajló negyedik ipari forradalomnak.

 

 

Az egyezmény egy újfajta, többszintű együttműködés keretét adja: a város és az egyetem közösen fog azon dolgozni, hogy új, Magyarországról még hiányzó iparágak települjenek Miskolcra. Az önkormányzat és az egyetem közös feladatának tekinti, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsen, amely nem csak a termelés, hanem a kutatás-fejlesztés számára is vonzó, ezért egy Multifunkciós Innovációs Centrumot létesítenek, amely helyszíne és motorja is lesz egyben a kutató-fejlesztő és gazdaságélénkítő tevékenységeknek.

A megállapodásban megfogalmazott cél: 2020-ra valódi kutató-fejlesztő egyetemmé alakítani a Miskolci Egyetemet, ahol nemcsak a legkiválóbb, legversenyképesebb tudást szerezhetik meg a diákok, hanem arra is lehetőséget kapnak, hogy új eszközöket, technológiákat találjanak fel, fejlesszenek ki; hogy a kiváló képességű fiatalok helyben maradjanak, a vállalkozások pedig itt találják meg a nekik szükséges szakembereket.