Szakmai napot tartottak a hegesztéskor felmerülő kockázatok kezeléséről

2018. március 27.

A nemzetközi hegesztő szakmérnöki képzést gondozó Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet a hegesztéskor felmerülő kockázatok kezelésével kapcsolatos szakmai napot tartott 2018. március 23-án az RMWF projekt keretében. Az Erasmus+ program támogatásával megvalósuló projekt címe: "Nemzetközi tantervi irányelvek bevezetése a hegesztett szerkezetek gyártása során felmerülő kockázatok kezelésére".

A projekt célja új kurzus és a hozzá kapcsolódó tananyagok kidolgozása az Európai Hegesztési Szövetség (EWF) átdolgozott tantervi irányelvei szerint, illetve speciális szakemberek képzése a hegesztett szerkezetek gyártásának kockázatmenedzselésére. Az alapvetően nemzetközi tanterv- és tananyag-fejlesztéssel foglalkozó pályázat egy európai konzorcium összefogásában a Temesvári Hegesztési Intézet (ISIM) vezetésével, az Európai Hegesztési Szövetség (EWF), a Miskolci Egyetem, egy minőségbiztosítással foglalkozó norvég kisvállalat (QMS), valamint egy magyarországi székhelyű mérnökiroda (TVE Kft.) részvételével valósul meg.

A projekt keretében most megrendezett workshop nemcsak a kockázatalapú szemlélet alkalmazásával foglalkozó kurzus népszerűsítését tűzte ki céljául, de a potenciális érdeklődök, köztük ipari szakemberek figyelmét is igyekezett felkelteni a projekt által kínált lehetőségek iránt, továbbá a hegesztői szakmát is meg kívánta győzni a tervezett képzés szükségességéről.

Minderről bővebben a szakmai nap sajtóanyagában lehet olvasni ITT.