A shanghai „CHINA EDUCATION EXPO"-n mutatkozott be a Miskolci Egyetem

2018. november 16.

A „CHINA EDUCATION EXPO SHANGHAI 2018” kínai-magyar felsőoktatási együttműködést erősítő szakmai programsorozaton vett részt a Miskolci Egyetem képviseletében Dr. Nagy Szabolcs, a Gazdaságtudományi Kar nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese 2018. október 25-30. között. 

A Tempus Közalapítvány által szervezett út első két napján a „Shanghai Expo” központban megrendezett hallgatói vásáron a magyar felsőoktatás és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram népszerűsítése mellett oktatónknak a Miskolci Egyetem angol nyelvű képzési programjainak megismertetésére és potenciális hallgatók toborzására is lehetősége nyílt.

Ezután egy a kínai-magyar felsőoktatási együttműködést erősítő szakmai programsorozat keretében október 29-én délelőtt Dr. Nagy Szabolcs a 12 magyar felsőoktatási intézményt felsorakoztató delegáció tagjaként a Shanghai University of International Business and Economics-en tett látogatást, majd délután a University of Shanghai for Science & Technology-re utazott a küldöttség. 

Október 30-án délelőtt a Shanghai University, délután pedig a Shanghai University of Finance and Economics fogadta a magyar felsőoktatási intézmények képviselőit. Minden kínai egyetemen röviden bemutatták a magyar egyetemek, köztük a Miskolci Egyetem profilját, illetve megvizsgálják a jövőbeli együttműködési lehetőségeket, amelyek a hallgatók és oktatók cseréje mellett közös kutatási projektekre és hosszú távon közös képzési programok kialakítására is kiterjedhetnek. 

A látogatások során Dr. Nagy Szabolcs számos olyan labort (pl. tőzsde, vállalatirányítási szimulációs terem, összeszerelő üzem) is megtekintett, amelyek megvalósítása a Miskolci Egyetemen is tovább emelhetné a képzések színvonalát és gyakorlatorientáltságát.

Összegezésként elmondható, hogy a meglátogatott sanghaji egyetemek - akik erőteljes nemzetköziesítési tevékenységbe fogtak - szinte minden területen készen állnak az együttműködésre, amit az egyetemünkön működő Konfuciusz Intézet jelenléte is nagy mértékben elősegíthet.

A látogatás során készült fotók: