A talajtani nyomozóknak köszönhetően elfogták az egyetem központi laboratóriumát kifosztó bűnözőket

2018. december 7.

2018. december 5-én bravúros nyomozás eredményeként egy napon belül elfogták azokat a bűnözőket, akik csak egy ásót, egy gumicsizmát és némi talajmintát hagytak a tetthelyen. A CSSI nyomozóinak azonban ez is elég volt ahhoz, hogy nem csak a tetteseket, de az elrabolt értékeket is megtalálják. 

Szerencsére a valóságban a Miskolci Egyetem laboratóriumainak kincsei egy percig sem voltak veszélyben, a fenti bűnesetet a talajok világnapja alkalmából a Miskolci Egyetemen tartott talajtanos vetélkedő szervezői találták ki. Ugyanakkor a nyomozás valódi volt, ezt kapták ugyanis feladatként azok a háromfős középiskolás csapatok, akiknek a talajminták laboratóriumi elemzésével kellett rájönniük a bűntény nyitjára. 

Összesen 30 tehetséges diák segítette a CSSI (Crime Scene Soil Investigation) munkáját, akik a Miskolci Herman Ottó Gimnázium, a Kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, a Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, az Alternatíva Életfa Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, az Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának hallgatói közül kerültek ki.

Az izgalmas és humoros jelenetekkel tarkított talajtani vetélkedő az egyetem UV-dombjánál zárult, ahol nemcsak a diáknyomozók által azonosított helyről került elő a nyereményeket rejtő ellopott láda, de a tettest is elkapták. Az emlékezetes nyomozás ünnepélyes talajszelvény-koszorúzással, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága frissen elkészült bemutató táblájának felavatásával, teázással, forraltborozással és a "talaj monolit torta" elfogyasztásával ért véget.

A szervezők közül kiemelendő a GROW Observatory nemzetközi projekt, mint fő támogató, valamint a Földrajz-Geoinformatika Intézet és a Magyar Talajtani Társaság, mint szakmai támogató. Az esemény a FAO (az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) által meghirdetett Talaj Nemzetközi Világnaphoz kapcsolódott, amelynek napja minden évben december 5.