Az egyetemen is megemlékeztek az 1956-os forradalom eseményeiről

2019. október 24.

Az egykori ÁVH egyik kihallgatószobájába csöppentek azok a megemlékezők, akik részt vettek az egyetemen az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen. A kihallgatószobában játszódó műsor részeként először Skribanek Petra táncát tekinthették meg a résztvevők, majd Eperjesi Gergely mondta el Kiss Dénes „Velünk vagy ellenünk” c. versének részletét. Ezután Kovács Kristóf táncolt, majd Eperjesi Gergely adta elő Pilinszky János Apokrif c. versét. A műsor végén külföldi íróktól, költőktől hangzottak el a forradalom kapcsán született idézetek.

A műsorban Ádám Róbert, Kovács Antal Domán, Lenkei Márk László és Tátrai Szilveszter működött még közre.

 

 

A műsort követően Szendi Attila, az egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeumának főigazgatója tartott ünnepi beszédet, majd Tardi Roland, a Bölcsészettudományi Kar hallgatója beszélt arról, hogy mit jelent neki, egy mai fiatalnak 1956.

Ezt követően a rendezvény résztvevői az ’56-os emlékparkban, az elhunyt akadémisták emlékére állított lélekharangnál, az I. előadóban (ahol 1956. október 22-én az egyetem ifjúsága ülésezett), a Szalay-domborműnél és az E/1. kollégiumnál, az 1956. november 4-én elhunyt Kiss Gábor egykori gépész és Kölber Gábor bányagépész hallgató emléktáblájánál, valamint ugyanitt  Molnár Kálmán, „Csurák” emléktáblájánál helyezték el a megemlékezés virágait.

A rendezvényen és az azt követő baráti találkozón készült fotók:

A fotókat a Beiskolázási Központ készítette.