Miskolci Egyetem Természetjáró Szakosztály

honlap borító kép

Találkozó: Miskolc Tiszai pályaudvar 7:00-kor Odautazás: Miskolc Tiszai pályaudvarról 7:06-kor induló Hidasnémetiig közlekedő személyvonattal Novajidrányig, itt átszállás autóbuszra Regéc felé. Regécre érkezés 8:56-kor.
A Gyalogtúra útvonala: Regéc (410 m) → Regéci vár (605 m) → Mogyoróska (377 m) → Arka (224 m) → Boldogkőváralja (167 m) → Boldogkői vár (223 m) → Boldogkőváralja vasúti megálló (161 m)
Érkezés: Visszautazás: Boldogkőváraljáról 16:47-kor induló vonattal, abaújszántói és szerencsi átszállással Miskolc felé. Miskolc Tiszai pályaudvarra érkezés 18:22-kor.
Találkozó: Felső-Majláth, 15-ös buszvégállomás 7:15 percig. Innen 7:25-kor indul a buszunk ómassára
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Szentlélek → Bánkút → Bálványos → Csipkéskút → Jávorkút → Kühne Andor út → Vesszős-völgy melleti dózerút → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről 5-ös busszal Felső-Majláthra, kb. 17:00-ig
Leírás:

Az útvonal rövid szakaszain fakidőlések nehezíthetik az előrehaladást.

Érkezés: - ELHALASZTVA (október 15-re)
Leírás:

FIGYELEM!!! A TÚRA ELHALASZTVA OKTÓBER 15-RE!

A túra listában október 15-én is szerepel a túra elhalasztott változata. Az információkat keressétek ott! Megértéseteket köszönjük!

Találkozó: 7:20, Felsőmajláth. Innen a 7:25-kor induló 15-ös busszal utazunk Ómassáig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Buzgó-kő → Szuszogó → Szentlélek → Látó-kövek → Mária-forrás → Odvas-kő → Buzgó-kő → (Örvény-kő) → Arany-lépcső → Három-kúti-völgy → Garadna
Érkezés: Garadnáról a 15-ös busszal utazunk vissza Miskolcra, érkezés legkésőbb 17:00 óráig.
Leírás:

Figyelem! Az útvonal több szakasza is kiemelten nehezen járható, ezért elsősorban azon túrázók megjelenését várom, akik kellőképpen felkészültek a legnehezebb terepre is. Akit nem vonz, hogy akár egy órán keresztül egyfolytában kidőlt fatörzsek felett és alatt kell mászkálni, bújkálni, azt inkább arra kérem, válasszon másik túrát magának. Fontos a felelősségteljes viselkedés is, mivel egy ilyen terep nem csak izgalmas, de veszélyes is lehet!
Köszönöm a megértést!

A fenti okokból kifolyólag a túra nehézsége 3 bakancsosra módosítva!

 

Ezen a túrán majdnem végig jelzett úton haladunk, de az elején a Szuszogón azért letérünk kicsit a kijelölt útvonalakról. Itt rögtön egy erős kaptató vár ránk, aztán megpihenünk Szentléleken, ahonnan átsétálva a Látó-kövekhez, gyönyörködhetünk a kilátásban, és megtekinthetjük a túrán további állomásait is. Majd leereszkedünk a Mária-forráshoz, és irány a további két csúcs, Odvas-kő és Buzgó-kő. Örvény-kőt csak akkor ejtjük útba, ha még tart a lelkesedésünk felfelé haladni. Egyébként nekivágunk az Arany-lépcsőknek és leereszkedünk egészen a kisvasút végállomásáig.  A 13-15 km-es távhoz jelentős szintemelkedés is társul, főleg az elején, de a csúcsokat is mindig meg kell mászni! Ehhez még járul a tavaszi/nyári viharoknak köszönhetően sok nehezen járható út és ösvény, amely izgalmas túrát jelez előre.


Az aranylépcső állapota!!!

Találkozó: 8:15 órakor az Újgyőri főtéren, 8:30-kor induló-68-as busszal megyünk tovább a Bükkszentlászlói buszvégállomásra.
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentlászló → Kaán Károly forrás → bükkszentkereszt kilátó → Üvegmúzeum → Lófő-tisztás → Régi-őrház → Gyergyánvölgyi üveghuta → Gyergyánvölgyi temető → Balla-völgy
Érkezés: Miskolcra 18-22 óra körül.
Leírás:

Túránk során megtekintjük a bükki üveggyártás műemlékeit, megismerjük történelmét, és meglátogatjuk a Bükkszentkereszti üvegmúzeumot (belépőjegy 300Ft). Emellett kilátók és hangulatos völgyek fogják szegélyezni utunkat.

Répáshutáról busszal térünk vissza Miskolcra (16:37 vagy 20:27-es busszal)
(a 20:27-es buszt a Vadász Vendéglő fakultatív megtekintése esetén vesszük igénybe :) )

Találkozó: a Tiszai pályaudvaron 8:50-ig, innen a 9:08-kor Tornanádaska felé induló vonattal utazunk (perkupai átszállással) Varbócra.
A Gyalogtúra útvonala: Varbóc → Hosszú-Tégla-hegy → Kis-kút → Rét-patak → Sárkány-kút → Ördög-gát → Telekes-völgy → Nagy-hegy → Kőfejtő → Szalonna vá.
Érkezés: Szalonna vasútállomásról terv szerint a 17.48-kor induló vonattal utazunk haza. Érkezés Miskolcra menetrend szerint 18:56 órakor (Tiszai pu.-ra).
Leírás:

FIGYELEM!!! Ez a túra október 1-éről lett elhalasztva október 10-ig

FIGYELEM!!! A TÚRA VASÁRNAP VAN!

„A vadregényes [Telekes] szurdokvölgy legszebb szakasza az „Ördög-gát” sziklája és közvetlen környezete. A hegyoldalról merőlegesen lefutó patak útjában álló sziklagerinc nevét már 1298-ban is említik Urdunggata (Ördög-gátja) néven. A sziklatarajt a víz egykor patkó alakú kanyart leírva kerülte meg, de a patak átfűrészelte a sziklafalat, így a régi, kerülő patakszurdok, a „Keringő” szárazon maradt.
A Keringőtől feljebb a patakmederben megjelenik a víz, mely a kövek között a víznyelőben tűnik el. A csapadékos idők áradásait már nem képesek befogadni a meder sziklahasadékai, ekkor a víz az Ördöggáton át zuhogó vízeséssel tör előre a völgy alsó része felé.” Forrás: http://www.szendroitura.hu/latnivalok-telekes-volgy-ordoggat.html

A túra javarészt a „Szívünkhöz közeli tájak” címmel megjelent könyv 141-142. oldalán leírt túra útvonalát követi. A könyvet Soós Ferenc, a Miskolci Egyetem nyugalmazott tanára, az egyetem Természetjáró Szakosztályának oszlopos tagja írta.

Találkozó: A Tiszai Pályaudvaron 8:30-ig, ahonnan a 8:41-kor induló ózdi utazunk Putnokig.
A Gyalogtúra útvonala: Putnok → Ilona-forrás → Damasa-szakadék → Három-kő bérc → Upponyi-szoros → Lázbérci víztározó → Dédestapolcsány
Érkezés: Miskolcra várhatóan 18:44-kor.
Leírás:
Utunk két hosszabb szakaszon is aszfalton vezet, de vannak erdei szekérutak, és ösvények is, amelyek könnyen járhatók. A Damasa-szakadék környékén számíthatunk meredek, nehezebb terepre. A túra fő látványosságai:
Damasa-szakadék: A lejtőcsuszamlás hatására kialakult hasadék alján nyáron is 0 °C körül mozog a hőmérséklet. A szakadék aljára le lehet menni, de a lefelé vezető út csúszós, ezért csak saját felelősségre javasoljuk ezt a kitérőt.
Három-kő bérc: A 461 m magas csúcs közeléből szép kilátás nyílik a Bükkre, és Upponyra.
Upponyi-szoros: A terület számos védett növény és állatfaj élőhelye, fokozottan védett terület. Különlegességei a meredek sziklafalak, törmeléklejtők, és kőfülkék.
 
Találkozó: 7.00-kor Miskolc-Tapolcán, a 20-as busz végállomásánál
A Gyalogtúra útvonala: Tapolca → Kaolinbánya → Nagy-Száraz-völgy → Kis-Kőmázsa → Kék-mező → Homokkő-forrás → Hármas-határ → Tapolca
Érkezés: Miskolcra, a Búza-térre 15 óra körül.
Leírás:

A túra javarészt igen nehezen járható, gyakran bokros, aljnövényzet által benőtt, nem ritkán meredek terepen halad, kitartást igényel, de átlagos edzettségi szinttel is teljesíthető.
Megfelelő lábbeli (túracipő, bakancs), koszolható, az időjárásnak megfelelő öltö­zék, elegendő táplálék illetve folyadék, valamint lehetőség szerint közepes méretű fonott kosár hozatala ajánlott!

A túrán – az eltévedés, leszakadás veszélyének csökkentése érdekében – a túrave­zetőn kívül csak 10 fő vehet részt, a férőhelyeket a lengyel.attila@uni-miskolc.hu e-mail címre küldött előzetes jelentkezés útján, a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. A jelentkezésnek tartalmaznia kell a túrázó nevét, és ha van, a Neptun-kódját is. Egy e-mailben csak egy fő jelentkezhet. Érvényesen jelentkezni 2017. október 14-én (szombaton) 12.00 órától lehet.


FONTOS: Mivel a túravezető már tapasztalt gombász, de nem vizsgázott gomba­szakértő, a gyűjtött gombákat a túra végén a Búza-téri gombavizsgálónak is bemu­tatjuk!

Találkozó: Felső Majláthon, ahonnan a 8:15-kor induló 15-ös busszal utazunk a pisztrángkeltetőig
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Lendeczky-pihenő → Csókási-barlang → Dante pokla → Felső-forrási-barlang → Dolka-gerinc → Szeleta-barlang → Szeleta-gerinc → Majális Park
Találkozó: 6:55-ig a Tiszai Pályaudvaron, innen 7:08-kor indul a vonatunk
A Gyalogtúra útvonala: Rakacaszend → országos kék túra → Tornabarakony → Mile-hegy → Martonyi-kolostorrom → Mész-völgy → Perkupa
Érkezés: Miskolcra 17:00 óráig
Leírás:

A túra jelentős részben az Országos Kéktúra útvonalán halad, ennek ellenére meglehetősen néptelen helyeket vesz célba. Tornabarakony egy kihalóban lévő falu, ahol már sem bolt, sem kocsma nem üzemel.
Kellemetlen időjárás vagy egyéb probléma esetén a túrát Martonyi vagy Bódvarákó felé lerövidítjük

Találkozó: 9 óráig az 1-es busz majális-parki végállomásánál.
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Vadaspark → Ortás-tető → Kis-galya → Nagy-galya → Kaszás-rét → Lencsés-nyereg → Hámori-tó → Lillafüred
Leírás:

Az útvonal végig a "Z" jelzésen halad a Garadna-völgy és a Szinva-völgy északi oldalán.

Találkozó: Felső-Majláth, 15-ös buszvégállomás, 06:40 percig. Innen 6:50-kor indul a buszunk Ómassára
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bánkút → Három-kő → Nagymező → Lendeczky út → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről 5-ös busszal Felső-Majláthra, kb. 18:00-ig.
Leírás:

Túránk során figyelembe vesszük az időjárási viszonyokat, valamint a társaság erőnléti állapotát és szükség esetén rövidítéssel oldjuk meg a világosban történő, biztonságos visszaérkezést.

Találkozó: 8:05, Felső-Majláth buszvégállomás. Innen a 8:15-kor induló 15-ös busszal megyünk Ómassáig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bánkút → Faktor-rét → Ómassa
Érkezés: Ómassáról autóbusszal utazunk vissza Miskolcra, érkezés legkésőbb 16:00 óráig.
Leírás:

Várhatóan szombat folyamán a meglévő 20 centi hóhoz további számottevő hó esik és meglehetősen hideg idő lesz a Nagyfennsíkon. Ezért fontos a megfelelő öltözet, ajánlott pl. lábszárvédő (kamásli) viselése. Bánkúttól az időjárás- és a hóviszonyok függvényében választjuk majd meg az útvonalat, ezért a leírt táv és szint csak tájékoztató jellegű.

Amennyiben nem érkezik meg a hétvégére ígért lehűlés, és hó helyett eső esne a Bükkben is, a túrát elhalasztom január elejére. Bizonytalanság esetén érdeklődjetek a szakosztály levelezőlistáján. Érdemes követni az eseményeket a webkamerákon és a megfelelő honlapokon (pl. http://www.bankut.hu/).

Találkozó: 8:05, Felsőmajláth. Innen a 8:15-kor induló 15-ös busszal megyünk a Pisztrángtelepig.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángtelep → régi bánya szerpentinje → Balekina-bg → Savós-tető → Vesszős-völgy → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről autóbusszal utazunk vissza Miskolcra, érkezés legkésőbb 15:00 óráig.
Leírás:

Bár a túra nem hosszú, a várhatóan télies viszonyok, a meredek kaptató (kb. 350 m szintemelkedés) az elején, illetve az a tény, hogy a túra jó része jelzetlen úton halad, váratlan kalandokra adhat lehetőséget, így javasolt a felkészülés és a megfelelő ruházat. Az út második fele módot ad a változtatásokra, tehát ha kedvünk tartja, lejöhetünk a Savós-völgyön is a Hámori-tó végéhez, vagy pedig a Szent István hegyen is barangolhatunk kicsit.

Jelmagyarázat

Könnyű túra: könnyen járható utakon, ösvényeken tett kirándulás kis szintkülönbséggel. Viszonylag rövid és több pihenőpontot tartalmaz. Olyanoknak is javasolt, akik teljesen kezdők és egyáltalán nem sportolnak.
Közepes túra: 3-6 óra gyaloglás erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióban lévők is könnyen teljesíthetik, de a végére már kellemesen elfáradnak. A túráink többsége ilyen.
Nehéz túra: egész napos, hosszabb túrák, sok szintemelkedéssel, lehetnek benne jelzetlen, vagy nehezen járható szakaszok. Fontos a jó erőnlét, jól bejáratott bakancs, néha a szédülésmentesség. Előfordulhat, hogy egy kicsit sietni kell amiatt, hogy elérjük az utolsó buszt vagy vonatot. De ezek a túrák sem okozhatnak gondot azok számára, akik rendszeresen túráznak, hiszen a komoly teljesítménytúrákhoz képest még ezek is könnyűnek mondhatók.