Warning: session_start(): open(/home/web/tura/public_html/includes/../temp/sess_3s10stgosokbtliqlq648m2to1, O_RDWR) failed: Engedély megtagadva (13) in /home/web/tura/public_html/includes/session_start.php on line 10 Miskolci Egyetem - Természetjáró Szakosztály

Miskolci Egyetem Természetjáró Szakosztály

honlap borító kép

Találkozó: Felső-Majláth, 8:05. Innen utazunk a 8:15-kor induló 15-ös busszal Ómassáig
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bolhási-víznyelő → Jávorkút → Kühne Andor út → Borókás-teber → Vesszős-völgy → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről az 5-ös autóbusszal utazunk vissza Miskolcra legkésőbb 14:00 óra körül.
Találkozó: 06:55-kor a Tiszai pályaudvaron. A 07:08-as tornanádaskai vonattal megyünk a Jósvafő - Aggtelek vasútállomásig, majd onnan tovább a 08:25-ös busszal Jósvafőre.
A Gyalogtúra útvonala: Jósvafő → Szelce-völgy → Ménes-völgy → Szádvár → Szögliget
Érkezés: Szögligetről busszal vagy vonattal utazunk haza. Érkezés Miskolcra legkésőbb 17:00-ra.
Leírás:

 

Találkozó: a Búza téri autóbuszállomáson 8:20-ig, innen 8:30-kor a bükkszentkereszti autóbusszal megyünk Hollóstetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Kurta-bérc → Kecskeláb-rét → Jávorkút → Savós-völgy → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredre kb. 15-16 óra
Leírás:

FIGYELEM!!! A túra elmarad! Megértéseteket köszönjük!

A túra során felkeressük a Lendeczky út mentén található töbröket, melyek minden évszakban csodálatos látványt nyújtanak. A nem túl nagy szintemelkedés jelentős részét már a túra elején letudjuk, a további rész már egy lazább 15 km-es kirándulásnak is tekinthető. Jávorkúti pihenő után a Savós-völgyön leereszkedve a Hámori-tó mellett elhaladva érkezünk Lillafüredre.

A túra során a kódgyűjtők számos barlang kódját is feljegyezhetik!.

A túra nem 15 óráig tart, hanem a célpontba érkezésig!”

 

 

Találkozó: a Tiszai pályaudvaron 6:55-ig. Innen 7:08-kor indul Tornanádaskára a vonat, amellyel Aggtelek-Jósvafő vasútállomásig utazunk, majd rövid buszocskázás után kezdődik a gyalogtúra.
A Gyalogtúra útvonala: Szinpetri → Kopolya-forrás → Szelcepuszta → Kecskés-forrás → Derenk → Ménesvölgyi-tó → Zúgó-forrás → Szögliget
Érkezés: Szögligetről busszal vagy vonattal Miskolcra. Érkezés legkésőbb 18:55-re.
Leírás:

Csapadékos időjárás esetén az Aggteleki Karszt területén található kiépítetlen források (pl. Kopolya, Zúgó- és Kecskés-forrás) nagy vízhozammal működnek és így különleges látványt nyújtanak. Ezekhez a forrásokhoz nem vezet jelzett turistaút, így nagyon kevés ember ismeri őket.

Az esetleges rossz időjárás miatt, illetve a résztvevőkkel egyeztetett közös döntés alapján kihagyhatunk néhányat a felsorolt látnivalók közül, illetve módosíthatjuk az útvonalat, megtekinthetjük pl. a Szád-várat is.
Figyelem! A túra esőben is meg lesz tartva. Találkozzunk a Tiszai Pályaudvaron, vegyük meg a jegyet Aggtelek-Jósvafő vasútállomásig, a vonaton és a túra közben pedig majd közösen kialakítjuk az útvonalat!

 

 

 

Találkozó: Felső-Majláthon a villamos végállomásán 7:20-ig. Felső-Majláthról a 15-ös busz 7:25-kor indul Ómassára
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Csipkés-kút → Nagymező → Török-út → Imó-kő-forrás → Toldi-bérc → Vörös-kő forrás → Stimecz-ház → Felsőtárkány
Érkezés: Felsőtárkányról a 16:04-kor vagy a 16:33-kor induló busszal utazunk Egerbe, onnan pedig busszal vagy vonattal Miskolcra. Érkezés Miskolcra: 19:40-ig.
Leírás:

Az Imó-kő és a Vörös-kő alatt található különleges időszakos forrásokat keresünk fel, amelyek főként kora tavasszal, hóolvadás után aktívak. A képen a Vörös-kő forrás látható, amint szökőkútként tör a felszínre.

Figyelem! Ezeket a forrásokat akkor érdemes megnézni, ha bővizűek. Vagyis ha a túra előtti hetekben száraz lesz az időjárás, akkor a túraútvonal áttervezésre kerül, ami azzal is járhat, hogy változik a találkozó helye és időpontja. Ezért kérünk minden érdeklődőt, kövesse figyelemmel a honlapot, vagy, ami még jobb megoldás, iratkozzon fel a levelezőlistára, ahol mindenképp időben jelezni fogjuk az esetleges változásokat.

 

 

 

Találkozó: a pisztrángkeltetőnél 8:30-kor, a túravezető itt fog titeket várni. Ide a 8:15-kor Felső-Majláthról induló 15-ös busszal célszerű eljutni.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Nyavajás-hegyi dolomitbánya → Balekina barlang → Pisztrángkeltető
Érkezés: Miskolcra legkésőbb a kora délutáni órákban.
Leírás:

A Nyavajás-hegyi dolomitbánya szürke, sötétszürke Középső-triász Hámori dolomitból álló 7 szintes kőfejtő, amely művelésével több mint 10 éve felhagytak. 

Azelőtt a Diósgyőri Kohászat kőbányája volt. A Pisztrángtelep felett magasodik egészen a Nyavajás-hegy tetejéig. Megközelítése a Miskolc-Lillafüredről Ómassára tartó műúton a Pisztránkeltető után balra, a Erdei Vasút sinjeit keresztezve nyílik a sorompóval lezárt régi bányaút. A völgytalptól a bánya legfelső szintjéig közel 250 m szintkülömbségre kell számítani, ill. több mint 3,5 km-es sétára a szerpentines kövesúton.

További infó: http://www.geomania.hu/lelohely.php?lelohely=339

Találkozó: a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 8:20-ig, innen a 8:30-kor induló busszal megyünk Hollóstetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Bükkszentkereszt → Hét katona sírja → Bika-rét → Csókás-völgy → Kék-mező → Homokkő-forrás → Miskolctapolca
Érkezés: Miskolctapolcáról a menetrend szerinti 20-as busszal indulunk haza. Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:

A túra a kis szintkülönbség ellenére tartogat kihívásokat, mivel jelentős részét a turisták által ritkán látogatott Csókás-völgyben, jelzetlen, viszonylag nehezen járható utakon teljesítjük.


A Csókás-völgy és környéke

Találkozó: Találkozó az 1-es autóbusz Majális-parki végállomásán 8:50-ig, innen 9:00-kor gyalog indulunk tovább.
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Királyasztal → Vadaspark → Ortás-rét → Galya-oldal → Andó-kút → Kaszás-rét → Lencsés-nyereg → Dolka-gerinc → Szeleta-tető → Szinva-tanösvény → Molnár-szikla → Hermann Ottó Emlékpark → Majális park
Érkezés: Majális-parkba kb. 14 óra
Leírás:

A túra első szakaszán, amikor még mindenki friss és üde (reméljük a legjobbakat) felfelé vezet egészen Andó kútig, ami kb. 190-200 méter szintemelkedést fog magában foglalni. Andó-kúton egy nagyobb pihenőt tartunk.

Andó-kutat elhagyva kisebb (20-30-40 méteres) emelkedők és ereszkedőket követően elérkezünk a fináléhoz, amely során visszaereszkedünk a Majális-Parkhoz.

FONTOS: Aláírásra a túra végén kerül sor!

Találkozó: Felső-Majláthon 8:10-ig a 15-ös busz indító megállójánál, innen 8:15-kor autóbusszal megyünk Garadnáig
A Gyalogtúra útvonala: Garadna → Köpüs-forrás → Buzgó-kő → Odvas-kő → Odvas-kői barland → Ámor-forrás → Mária-forrás → Szentlélek → Jubileumi-forrás → Meteor-forrás → Ómassa
Érkezés: Ómassára kb. 16 óra
Leírás:

A túra útvonala pár szirtet is érint, ahol szép kilátás vár minket. Felkeresünk több forrást, valamint az odvas-kői barlanglakást. Majd Szentlélektől kerülünk még egyet, mielőtt Ómassára érnénk. A túra jelentős szintemelkedéssel bír, de lefelé is megyünk bőven, inkább hullámzó jellegű.

A túra során a kódgyűjtők számos barlang, szirt és forrás kódját is feljegyezhetik!.

A túra nem 15 óráig tart, hanem a célpontba érkezésig!”

 

 

 

Találkozó: 8:05 órakor Felső-Majláth villamos végállomáson, 8:15-kor induló-15-ös busszal megyünk tovább Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bánkút → Faktor-rét → Zsidó-rét → Régi-őrház → Három-kő → Tar-kő → Cserepes-kő-barlang → Vöröskő → Őr-kő → Bél-kő → Bélapátfalva
Érkezés: Miskolcra 21:30 körül.
Leírás:

Túránkat festői szépségű kilátók, rétek és hangulatos erdei utak fogják övezni.
Emellett megtekintjük még igény esetén a Bélapátfalvai elhagyatott mészkőbányát is. Mindenki hozzon magával ételt, italt, zseblámpát és időjárásnak megfelelő ruházatott. A túra nem lesz egyszerű, egy bizonyos fokú edzettséget és kitartást megkíván, de a végén kellemes fáradság és szép emlék lesz a jutalmunk.
Bélapátfalváról a 19:27-es busszal indulunk vissza Miskolcra.

Találkozó: az 5-ös autóbusz Felső-Majláth megállójában 9 óráig. Busszal továbbutazunk az 5-ös busz lillafüredi végállomásáig.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Libegő felső végállomása → Fehér-kő → Lillafüred
Leírás:

Lillafüredtől a sárga, majd a piros jelzésen megyünk fel a Libegő felső végállomásáig, majd bebarangoljuk az Oxigén utat. Az út nem túl jól jelzett és lehetnek kidőlt fák is. A fehérkő-lápai túristaház közelébe érve kilátogatunk Fehér-kőre és a zöld jelzésű szerpentinen leereszkedünk a Palotaszálló melletti buszmegállóhoz.

Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomáson 9:00-ig, ahonnan 9:15kor indulunk busszal és 9:30kor érünk a pisztrángtelep megállóhoz.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Hárs-kút → Lendeczky pihenő → Csókás-forrás → Csókás barlang → Udvar-kő barlang → Felső-forrási-barlang → Kecske-lyuk → Herman Ottó emlékpark → Majális-park
Leírás:

9:30kor további találkozási pont a pisztrángkeltető megállónál. Ajánlom megfigyelni a nagyobb leszálló csoportot.
Kb. 45perc emelkedővel kezdünk de maga a teljes túra sem fog 4-5 óránál tovább tartani(A csapat összetételétől függ). A majális parktól 20 percenként indulnak járatok a belváros felé. A talaj kissé sziklás/avarlepte, ezért bakancs használata kötelező.
 

Találkozó: A Tiszai Pályaudvaron 8:30-ig, ahonnan a 8:41-kor induló ózdi vonattal utazunk Putnokig.
A Gyalogtúra útvonala: Putnok → Ilona-forrás → Damasa-szakadék → Három-kő bérc → Upponyi-szoros → Lázbérci víztározó → Dédestapolcsány
Érkezés: Miskolcra várhatóan 18:44-kor.
Leírás:
Utunk két hosszabb szakaszon is aszfalton vezet, de vannak erdei szekérutak, és ösvények is, amelyek könnyen járhatók. A Damasa-szakadék környékén számíthatunk meredek, nehezebb terepre. A túra fő látványosságai:
Damasa-szakadék: A lejtőcsuszamlás hatására kialakult hasadék alján nyáron is 0 °C körül mozog a hőmérséklet. A szakadék aljára le lehet menni, de a lefelé vezető út csúszós, ezért csak saját felelősségre javasoljuk ezt a kitérőt.
Három-kő bérc: A 461 m magas csúcs közeléből szép kilátás nyílik a Bükkre, és Upponyra.
Upponyi-szoros: A terület számos védett növény és állatfaj élőhelye, fokozottan védett terület. Különlegességei a meredek sziklafalak, törmeléklejtők, és kőfülkék.
 
Találkozó: a Búza-téri buszpályaudvaron 6:10-ig, innen a 6:15-kor Bódvaszilas felé induló busszal utazunk (szögligeti átszállással) Jósvafőre.
A Gyalogtúra útvonala: Jósvafő → Vörös-tó → Béke-barlang → Danca-barlang → Pitics-hegyi kilátó → Éger turistaház → Büdös-lyuk → Tornakápolna → Borház-tető → Bérc-dűlő → Perkupa vá.
Érkezés: Perkupa vasútállomásról terv szerint a 15.41-kor induló vonattal utazunk haza. Érkezés Miskolcra menetrend szerint 16:56 órakor (Tiszai pu.-ra).
Leírás:

A túra javarészt a Gömör-Tornai-Karszt részét képező, a karsztvidék szinte valamennyi jellegzetességét felvonultató Galyaságot járja be. Az út során nem csak a gazdag karsztos formakincs elemeivel (töbrökkel, karrmezőkkel, dolinákkal, víznyelőkkel, barlangokkal) találkozhatunk, de jó idő esetén többször is remek kilátásban lehet részünk: a Pitics-hegyi kilátóból (az Aggteleki-karszt egyetlen épített kilátójából) és a Borház-tetőről tátrai panorámában gyönyörködhetünk, és a Bérc-dűlő több pontjáról is élvezhetjük a pazar kilátást.

A túra a „Szívünkhöz közeli tájak” címmel megjelent könyv 104-107. és 108-109. oldalán oldalán leírt két túra útvonalát követi, azok összevonásával jött létre. A könyvet Soós Ferenc, a Miskolci Egyetem nyugalmazott tanára, az egyetem Természetjáró Szakosztályának oszlopos tagja írta.

Találkozó: a Búza téri autóbuszállomáson 6:10-ig, innen 6:15-kor a répáshutai autóbusszal megyünk Pénzpatakig.
A Gyalogtúra útvonala: Pénzpatak → Pénzpataki-víznyelőbarland → Balla-barlang → Balla-völgyi-víznyelőbarlang → Füzér-kői-átjáróbarlang → Suba-lyuk → Cserépfalu
Érkezés: Miskolc Tiszai pu.-ra terv szerint 16:22-kor. Cserépfaluból busszal megyünk Mezőkövesdre, majd vonattal Miskolcra.
Leírás:

Tavaszi túránkon a Dél-Bükkben a Balla-völgyet és Hór-völgyet látogatjuk meg. Pénzpataktól indulunk Répáshuta érintésével, az útvonal mentén található barlangokat keressük fel friss, tavaszias hangulatban. Elenyésző szintemelkedés mellett szinte végig lefelé haladunk, kellemes frissítő túrának nézünk elébe.

A túra során a kódgyűjtők számos barlang kódját is feljegyezhetik!.

A túra nem 15 óráig tart, hanem a célpontba érkezésig!”

 

 

 

Jelmagyarázat

Könnyű túra: könnyen járható utakon, ösvényeken tett kirándulás kis szintkülönbséggel. Viszonylag rövid és több pihenőpontot tartalmaz. Olyanoknak is javasolt, akik teljesen kezdők és egyáltalán nem sportolnak.
Közepes túra: 3-6 óra gyaloglás erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióban lévők is könnyen teljesíthetik, de a végére már kellemesen elfáradnak. A túráink többsége ilyen.
Nehéz túra: egész napos, hosszabb túrák, sok szintemelkedéssel, lehetnek benne jelzetlen, vagy nehezen járható szakaszok. Fontos a jó erőnlét, jól bejáratott bakancs, néha a szédülésmentesség. Előfordulhat, hogy egy kicsit sietni kell amiatt, hogy elérjük az utolsó buszt vagy vonatot. De ezek a túrák sem okozhatnak gondot azok számára, akik rendszeresen túráznak, hiszen a komoly teljesítménytúrákhoz képest még ezek is könnyűnek mondhatók.

Warning: Unknown: open(/home/web/tura/public_html/includes/../temp/sess_3s10stgosokbtliqlq648m2to1, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/web/tura/public_html/includes/../temp) in Unknown on line 0