Valami igazán abszurd

(Párhuzamos interjúk)
Laár, Pethő és Galla Miklós

A MEN igen sok műfajt sorakoztatott fel, a szórakozni vágyók örömére. Az egyik színfolt a L'art pour l'art volt csütörtökön, a másik a Holló Színház szombaton. Abszolút abszurd örömöket élhettünk át. Mindkét csapatot megkérdeztük az előadás előtt.

(L. Gergő és Sika)

L'art pour l'art Társulat (LPL)
Interjú Laár Andrással (LA)
és Pethő Zsolttal (PZS)
- Ez a L'art pour l'art már nem az a L'art pour l'art, amit évekkel ezelőtt megismerhettünk Galla Miklóssal. Gondolkodtatok azon, hogy megváltoztatjátok a neveteket?

- Igen, gondolkoztunk… Az egész név-história az én nevemből alakult ki. A második évben átalakítottuk, jelezve ezzel a franciás írásmóddal, hogy ez egy négyszemélyes alkotócsoport.

Az utóbbi években merült fel, hogy ha magyar nyelvi humorban utazunk, valami más magyar társulatnevet is találhatnánk. Csak hát ezt ismerik.

- A nézők úgy látják, hogy egészséges versenyszellem alakult ki a Holló Színházzal, igaz ez?

- NEM. A Holló Színháznak nagyon sok lehetősége van Galla Miklós kapcsolataival, a LPL Társulatnak pedig másfél évig egyáltalán nem volt lehetősége a kibontakozásra. Nekünk bizonyítani kellett 1996-98-ig, hogy egyáltalán létezünk.

- Szerintetek, van jövőjük az ilyen rendezvényeknek?

PZs: Minden rendezvénynek van jövője, hogyha jól csinálják. Intelligens emberek összejönnek, jó fellépőket hívnak. pl.: a L'art pour l'art Társulatot.

- Van egy szólás: „Tíz emberből nyolc Miskolcon vesztette el a szüzességét". Nektek van valami történetetek Miskolccal, vagy az egyetemmel kapcsolatban?

PZs: Nem tudom, egyszer felléptünk itt, és amikor kimentünk a színpadra, nem jutottunk szóhoz, mert tombolt a közönség. Ugyanilyen napok voltak, este 11-kor léptünk fel, akkor meg már lehet tudni, hogy milyen itt az ember… Nagyon vígkedélyű volt a társaság.

- És te, András?

LA: Nekem sok emlékem van Miskolcról, egyike azon helyeknek, ahol már nagyon régóta, nagyon szívesen lépek fel, a KFT zenekarral és a társulattal is. A szüzességemet nem itt vesztettem el... Ez egy érdekes személyes adalék.

- De azért nem bánod?

- Hogy nem itt, vagy általában?

- Hát, hogy nem itt.

- A „nem itt"-et se bánom, meg az „általában"-t sem, de tudod, hogy van az ember, egy idő után már minden megszépül.

Holló Színház (H. Sz.)

Interjú Galla Miklóssal (G. M.)

- A társulat az angol humorból építkezik. Amikor megalakultatok, biztosak voltatok benne, hogy ez be fog jönni Magyarországon?

G. M.: Én szívesebben mondanám azt, hogy angol szerzők művei, mint hogy angol humor, mert szerintem angol humor mint műfaj nem létezik. A H. Sz. abszurd stílusú angol szerzők műveit játssza, akikről azt gondoltam, hogy a jeleneteik a magyar közönség szívéhez utat találnak, és szerencsére ez a feltételezésem beigazolódott.

- Soha nem érezted azt, hogy nem a H. Sz. miatt járnak az előadásokra, hanem Galla Miklóst akarják látni?

G. M.: Már éreztem ezt, de szeretném, ha nem így lenne, az lenne jó, ha észrevennék, hogy nem csak én vagyok a színpadon.

- Tegnapelőtt fellépett itt a L'art pour l'art Társulat, nekik hatalmas sikerük volt. Érzel valamiféle versengést a két társulat között?

G. M.: Nézd, én nem akarok velük versenyezni, én azt hiszem, hogy a közönség nagyon ki van éhezve az ilyen műfajú dolgokra. Szerintem, ha lenne még ilyen társulat, duó vagy trió, az is bőven elférne. Én nem érzek semmi bajt ezzel.

- Van valami Miskolccal kapcsolatos élményed?

G. M.: Igen, van. Az ún. magyarországi abszurd műfajnak a legelső vidéki előadása Miskolcon volt, 1986 decemberében. Mi Pesten játszottuk a Laár pour Laár című estet, tehát Laár András önálló estjét, és egyszer csak meghívtak minket Miskolcra, az Ifjúsági Házba. Úgyhogy már az első évben volt az Ifjúsági Házban abszurd est, tehát az a büszke cím illeti meg Miskolcot, hogy itt volt először Budapesten kívül ilyen műfajú előadás. Miskolc ébredt fel először és érezte meg, hogy valami született.


Laár András, Pethő Zsolt és
Dolák Saly Róbert üdvözli a MERt oovasósit