AKINEK A HANGJA
BEJÁRTA A VILÁGOT

"Ha előadásának páratlan szépsége nem állítja el
a lélegzeted, akkor halott ember vagy."
- vélekedett egy angol zenei magazin a világ
egyik legjobb énekesének tartott magyar
művésznőről. Ő Sebestyén Márta.


Sebestyén Márta hamarabb tudott énekelni, mint beszélni. Ami nem is csoda, hiszen édesanyja Kodály Zoltán növendéke volt, majd ő maga is tanított, és népdalokat gyűjtött. Márta már 12 éves korában tudta, a zene lesz az élete. Még az iskola padjait koptatta, amikor budapesti táncházakban kezdett énekelni. Diákok, zenészek kezdték felfedezni a magyar és főleg az erdélyi kultúra gyökereit, s Márta állt a megmozdulás középpontjában.
1980-ban Magyarország vezető folk együttesének, a Muzsikásnak a részévé vált, és 15 évig egy másik híres magyar zenekarban, a Vujicsicsben is énekelt. A 70-es, 80-as években Erdélyében vagy éppen Csángóföldre beszökve gyűjtögettek dalokat. Az anyagból létrejött műsorszámok nagy igényességet és sokoldalúságot követeltek. A nagyközönség csak az István, a király dalai után figyelt fel rá. 1984-ben az Év énekesnője lett. Magyarországé. A 80-as évek alatt a Muzsikás Sebestyén Mártával körbemuzsikálta Európát. Fellépett Angliában, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, sőt Ausztráliában is. A 90-es években Japánban és Amerikában adták a talpalávalót, majd Márta szólóalbumot is kiadott.
Márta többször kipróbált úgymond populárisabb irányzatokat, a nemzetközi popzenében is ért el sikereket. A "Hidegen fújnak a szelek"-et egy holland underground banda játszotta magyar nyelven. Szívesen szerepelt olyan külföldi előadókkal, mint Andy Irvine, Michel Montanaro oldalán pedig okszitánul énekelt provence-i dalokat, de a magyarországi cigány, román, szerb, horvát, bolgár vagy ír népdalok sem állnak tőle távol.
A különféle népek dallamai után visszatért a füzesi, kalotaszegi és gyimesi darabokhoz. Szerepelt a Muzsikással a torontói Jiddish fesztiválon, a new yorki Bard Music fesztiválon, Belgiumban pedig az éteren élőben közvetítették a koncertet. Majd felléptek Párizsban, Chicagóban és Washingtonban is.

A Muzsikás 99-ben megjelent Bartók albuma új fejezetet nyitott az együttes 27 éves történetében.
A népzene és a komolyzene ötvözése ekkor kezdett kibontakozni.
Itthon a klasszikus zenészek részéről ugyanis mindig egyfajta elzárkózás volt érezhető, míg nyugaton ez régóta nem így volt. Belgiumban már ötödik alkalommal lépett fel az együttes, s a londoni Royal Festival Hallban is bemutatták a Bartók albumot. A Bartók-CD-t egyébként az 1999-es év 20 legjobb világzenei albuma közé sorolták, pedig ebben a kategóriában jóval populárisabb lemezek, a divatos latinos produkciók is szerepeltek.
Sebestyén Márta nem szeret sztárságról beszélni."Napjainkban az számít sztárnak, aki gyors anyagi sikert tud felmutatni, vagy az, akit a média mesterséges úton sztárrá emel. - nyilatkozta. - A külföldi sikerek nem változtatták meg az életemet, ma is a munkának és a családomnak élek és hiszek abban, amit csinálok." A Muzsikásban végzett tevékenységéről azt tartja, mivel az énekhang kiemelkedik a zenekarból, így az énekes valahol mindig szólista marad. Márta soha nem áll meg. Rendszeresen fellép a Szigeten, és a világ legtávolabbi csücskeiben. A hannoveri világkiállításon a magyarok imázs-filmjében énekelt. Sok külföldi megállt a pavilonban és hallgatta a zenét.