Beszámoló az Egyetemi Gopherben 1995-ben történt fejlesztésekrôl és a megoldásra váró feladatokról

- A központi gopher szolgáltatás és az idôközben vele egybeépített World-Wide Web rendszer fejlesztése és információkkal való feltöltése gyakorlatilag folyamatos volt az elmúlt évben is. Ezt annak ellenére sikerült biztosítani, hogy az egyetem ezen legfontosabb nyilvános online szolgáltatásának továbbra sem megoldott a szervezeti és anyagi háttere, és a rendszer információkkal való feltöltéséhez semmilyen hivatalos támogatást nem kapunk.
Ezeknek az ügyeknek a megbeszélésére szeretnék egy idôpontot kérni tôled januárban vagy februárban.

- A gopher használata ugyan valamelyest visszaesett (most napi 100-150 bejelentkezés van az egy évvel korábbi 200-250-hez képest), de ez természetes a WWW megnövekedett népszerűsége miatt. A WWW szolgáltatásunkat, mely jelenleg egy linuxos PC-n fut, a statisztika szerint egyre többen használják, és erre távoli országokból is sok bejelentkezés történik. Gyakorlatilag napközben mindkét szerveren mindig van legalább egy felhasználó. A gopherünk valószínűleg továbbra is a legjobbnak számít az országban. Ezt mutatják a Vendégkönyvbe érkez‹ vélemények, és az a tény, hogy a CHIP magazinban kétszer is mintapéldaként szerepelt az Internetet bemutató cikksorozatukban.
Továbbá jelenleg ez az egyetlen gopher, ami benne van a telefonvonalon elérhetô magyar BBS-ek nyilvántartásában. Az otthonról és a városi közintézményekbôl való modemes kapcsolódás elterjedésével egyébként várhatóan ismét növekedni fog a gopher felhasználói köre és népszerűsége.

- A legfontosabb fejlesztési eredmény 1995-ben a gopher és a WWW "összeépítése" volt (ami szintén különlegességnek számít itthon). Egyrészt a fent említett WWW szerveren elkészült egy interaktív térképeket tartalmazó felület az egyetemmel és a várossal kapcsolatos gopher anyagokhoz, valamint egy új kezdôlap (homepage) az egész nyilvános egyetemi információs rendszerhez, amely az ország és a világ információforrásaihoz is hasonló, "földrajzi" szervezésű hozzáférést nyújt (http://gold.uni-miskolc.hu:8002/index.html). Másrészt egy új verziójú gopher szerver installálásával lehetôvé vált az eddig csak szöveges gopher-menük képekkel, színekkel és háttérrel való "feldíszítése" is, így a gopher szolgáltatás WWW kliensekkel nézve sokkal látványosabbá vált (ehhez a gopher://gold.uni-miskolc.hu/hh címet kell hívni). Ugyancsak újdonság, hogy az egyetemi hálózaton levô nyilvános Oracle adatbázisok most már "barátságosabb" WWW űrlapokkal is lekérdezhetôk.

- A már régebben is meglevô és rendszeresen aktualizált anyagok (egyetemi újság, kulturális programok, közérdekű információk, elektronikus újságok és könyvek stb.) mellett újabban a Tempus Irodától is kapunk pályázati felhívásokat és a Jogász Karra kapcsolatos információk is felkerülnek a rendszerbe, valamint készül a Földes Ferenc Gimnázium gopher-menüje is. Néhány fontosabb WWW formátumú, képekkel illusztrált újdonság, ami nálunk készül

1995-ben: Nagy Internet kalauz mindenkinek, Online Híradó WWW változat, Elsô Miskolci Elektronikus Galéria, Lillafüred kalauz, Magyar Elektronikus Könyvtár WWW változat.

- A felhasználókkal való kapcsolattartás és az újdonságokról való tájékoztatásuk a gopher "Legfrissebb anyagok" nevű menüpontjával, a gopher és a WWW online kitölthet‹ Vendégkönyvével, ill. az Online Híradó nyomtatott és elektronikus változatának segítségével történik.

Továbbá a gadmin@gold.uni-miskolc.hu postafiókba lehet kérdéseket küldeni a szolgáltatással kapcsolatban. Kb. félévente tartunk "élô bemutatókat" és a helyi sajtóban (Észak-Magyarország, Városi Televízió) is igyekszünk népszerűsíteni a szolgáltatást. Az ‹szi bemutató ugyan a RICOMNET miatt elmaradt, de legközelebb február 22-én és 23-án tartunk egyet a Központi Könyvtárban. A RICOMNET'95 konferencián egyébként Vitéz Gáborné és Perlaki Attila el‹adást tartott a legújabb fejlesztésekr‹l, köztük a "beszél‹ gopherr‹l", melynek prototípusa elkészült, a továbblépéshez szintén a segítségedre lenne szükség.

- A gopher csoport jelenlegi állandó tagjai (a kb. 5-10 idônként segítô mellett) :

Drótos László (Központi Könyvtár)

Fülep Dávid (hallgató)

Perlaki Attila (hallgató)

Vitéz Gáborné (Számítóközpont)

Drótos László
1996. január 21.