Plenáris elődások

  Plenáris előadások a XII. Miskolci Alkalmazott Nyelvészeti Konferencián (2020.01.27. délelőtt): Prof. Dr. Heltai Pál,  Fordítói kompetencia különböző fordítási helyzetekben; Dr. Fischer Márta,  Mitől profi a profi fordító?; Dr. Lesznyák Márta, A fordítói kompetencia empirikus kutatásának eredményei; Prof. Dr. Kappanyos András, Elmozduló trópusok: a változó kontextus csapdái a fordításban További informació itt

Continue reading

Konferencia meghívó

Meghívó a XII. Miskolci Alkalmazott Nyelvészeti Konferenciára – 2020. január 27.    (pdf) Meghívó A MISKOLCI EGYETEM BTK MODERN FILOLÓGIAI INTÉZETE, A MAGYAR ALKALMAZOTT NYELVÉSZEK ÉS NYELVTANÁROK EGYESÜLETE, valamint AZ MTA MISKOLCI TERÜLETI BIZOTTSÁGÁNAK NYELVTUDOMÁNYI MUNKABIZOTTSÁGA tisztelettel meghívja Önt A FORDÍTÓI KOMPETENCIATÉRKÉP DINAMIKUS MEGÚJULÁSA A XXI. SZÁZAD ELEJÉN című alkalmazott…

Continue reading

Gratulálunk!

Gratulálunk a TDK versenyen elért szép eredményekhez és további sikeres kutatómunkát kívánunk! I. helyezés: Szlavik Szilárd (Fordító és tolmács MA 2. évf.) II. helyezés: Nagy Balázs (Fordító és tolmács MA 1. évf.) III. helyezés: Farkas Vivien (Fordító és tolmács MA 2. évf.) az Alkalmazott Nyelvészeti és Fordítástudományi Tanszék oktatói

Continue reading

TDK előadások

Négy izgalmas előadás lesz november 29-én a Fordító és tolmács mesterképzés hallgatóktól! Belza Róbert: A fordításnak mint tanulási módszernek a szerepe az idegen nyelvek elsajátításában Farkas Vivien: A Skopos-elmélet a bibliafordítások tükrében  Nagy Balázs: Mesterséges intelligencia és fordítás, avagy helyettesítheti-e a fordítókat a gépi fordítás? Szlávik Szilárd: Neurális gépi fordítás…

Continue reading

ÉLELMEZÉSI VILÁGNAP—WORLD FOOD DAY OKT. 16

   Az Élelmezési Világnap (World Food Day) alkalmából TARTÓS ÉLELMISZERGYŰJTÉSt szervezünk az éhezők megsegítésére a Miskolci Egyetemen. Október 16-18. önkéntesek tartós élelmiszert fognak gyűjteni a kampusz főbejáratánál, a B/2-nél (a “bölcsész” épület), a galériánál, és a rácsos büfé bejárata. Az adományként felajánlott tartós élelmiszerek szavatossági ideje legalább 3 hónap legyen!…

Continue reading

EU szakmai gyakorlat jelentkezése (Európai Tanács)

Szakmai gyakorlat az Európai Tanácsban   Az Európai Tanács meghirdette gyakornoki programját a 2020. február – június közötti időszakra. A szakmai gyakorlat során a gyakornokok nemcsak multikulturális környezetben tehetnek szert értékes szakmai tapasztalatra, hanem betekintést nyerhetnek az uniós intézmények eljárásaiba és szakpolitikáiba, valamint a Tanács mindennapi munkájába. A gyakornoki programról, a jelentkezés feltételeiről,…

Continue reading