Universities Fighting World Hunger (UFWH)

this page in English

2019 tavasz full

Összegzés után, megkaptuk a 2019 tavaszi tartós élelmiszergyűjtés végeredményét. Hihetetlen, de 667,5 kg és 39.545 Ft jött össze. Az előző rekordunk mennyiség szempontjából 188 kg és pénzadomány szempontjából 33.765 Ft volt. Azt hiszem a nagy különbség az eredmények között a Tesco gyűjtőpont bekapcsolódása miatt lehetett.

Nagyon szépen köszönöm az adományaitokat azoknak, akik részt vettek a gyűjtésben!

A 2018 őszi kampány 159 kg tartós élelmiszert és 29.375 forintot gyűjtöttünk. Köszönöm szépen mindenkinek!

2018 őszi hunőszi gyűjtés 2018 kép

Köszönet Mindenkinek, aki részt vett a tavaszi UFWH kampányban! 
A 2018 tavaszi kampány eredménye: A kampány során 173.6 kg tartós élelmiszert és 33.765 forintot gyűjtöttünk.
Összehasonlításként: 2017 októberében 164 kg élelmiszert és 14.800 forintot, 2017 tavaszán pedig 148 kg élelmiszert és 5.715 forintot sikerült összegyűjtenünk.
Tehát jó irányba haladunk!

Tavasz 2018


Universities Fighting World Hunger (UFWH) – Egyetemek Harca az Éhezés Ellen

A szervezet 2004-ben kezdte meg a működését az Auburni Egyetemen (Alabama, USA) az ENSZ Világélelmezési programjával együttműködve. Az UFWH munkájába mára már közel 300 egyetemi kampusz kapcsolódott be világszerte. További információ a szervezetről: Universities Fighting World Hunger

A Miskolci Egyetem kampuszán is működik egy hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az  UFWH nemzetközi mozgalomhoz.

Az UFWH alapvető célja, hogy kidolgozzon és életbe léptessen egy olyan – hallgatóknak és oktatóknak szóló – akciótervet, amely az egyetem közösségét arra ösztönzi, hogy erőfeszítéseket tegyen az éhezés megszüntetésére. A Miskolci Egyetem UFWH csoportja a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szervezetével közösen segíti azokat a térségünkben (és nem távoli helyeken!) élő rászorulókat, akik éheznek, és segítségre van szükségük.

Az őszi és tavaszi gyűjtési időpontokban önkéntesek tartós élelmiszert gyűjtenek a kampusz főbejáratánál és a galériánál. Nem kell sokat adományozni, mert sok kicsi sokra megy! Az adományként felajánlott tartós élelmiszerek szavatossági ideje legalább 3 hónap legyen! Adományként készpénzt is elfogadunk. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete biztosítja, hogy az adományok eljussanak a segítségre szoruló emberekhez.

A következő gyűjtési akció 2018. október 15. (az Élelmezési Világnap) körül lesz.


Élelmezési Világnap: egy olyan nap, amelyet — néhány magyar kezdeményezésének köszönhetően — világszerte ünnepelnek

Néhány magyar embernek köszönhetően október közepe felé minden évben világszerte megünneplik ezt a napot! Lehet, hogy sokan még nem tudják, és nem is hallottak arról, hogy az Élelmezési Világnapot minden évben október 16-án több mint 150 országban megtartják. Az Élelmezési Világnap egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a szegénység és az éhezés problémájára.

És hogyan hozható kapcsolatba Magyarország az Élelmezési Világnappal?

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) 1979-ben  tárgyalt az élelmezési világnapról szóló nyilatkozatról és úgy döntött, hogy október 16. lesz az Élelmezési Világnap. Ez a dátum emlékeztet arra is, hogy 1945-ben ezen a napon alakult meg a FAO.

Az 1979-ben megrendezett FAO konferencián a Dr. Romány Pál (korábbi mezőgazdasági miniszter) által vezetett magyar delegáció javasolta, hogy az egész világon tartsák meg ezt a napot.

Itt van ez a nap! Egy olyan esemény, amelyre — magyar emberek 39 évvel ezelőtti kezdeményezésének köszönhetően — világszerte odafigyelnek. Őrizzük meg ezt a szellemiséget, és a világélelmezési nap alkalmából rendezzünk eredményes gyűjtést a Miskolci Egyetemen!

Engel Dennis


Korábbi kampányok:

Tavaszi gyűjtésSpring collection

AZ ÉHEZÉS NEM ISMERI AZ ÉVSZAKOT néven tavaszi élelmiszergyűjtést rendezünk (a Magyar Vöröskereszt és az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen „Universities Fighting World Hunger”, miskolci egyetemi csoportja) április 4-5-én, a Miskolci Egyetem campusán. Ez a jótékonysági kampány emlékeztet minket, hogy a rászorulók nem kizárólag Karácsonykor (amikor sok hasonló akció van) szenvednek hiányt. Kérjük, csatlakozzanak Önök is! Konzervek, egy kiló liszt, cukor, rizs, tészta és egyéb tartós élelmiszer felajánlásával hozzájárulhatnak gyűjtési akciónk sikeréhez. (Fontos megjegyzés: A várt élelmiszerek minimum szavatossági ideje: 2018. július 6.).

Az élelmiszergyűjtés időpontja: 2018. április 4-5. (9-14.00)

Helye: Miskolci Egyetem Főbejárat — Galéria — A rácsos büfé bejárata — A/6 iroda 19 előtt

Segítsen, hogy segíthessünk!

Köszönet mindenkinek, aki a múlt héten megrendezett UFWH kampányban részesült!! A mostani kampány 164 kg tartós élelmiszert és 14.800 forintot gyűjtöttünk—egy jelentős növekedést mutatott az előző évihez képest.

Bizonyára vannak olyanok közöttetek, akik tudni szeretnék, hogyan történik az „Egyetemek Harca A Világ Éhezés Ellen” élelmiszergyűjtő kampány adományainak szétosztása. Az adományok szétosztásáért a helyi Vöröskereszt a felelős. Ez kétféle módon történik.

  1. Családi csomagok készítése. Ezt a Vöröskereszt munkatársai gyűjtik össze, akik például egy csomagba olaját, cukrot, lisztet, konzerveket tesznek. Ha az összegyűjtött élelmiszerek között például sok a liszt, de kevés az olaj, a Vöröskereszt munkatársai a kézpénzadományokból pótolják a szükséges árucikkeket, hogy a csomagok egyforma tartalmúak legyenek. Ily módon mind a készpénz adományokat, mind pedig a tartós élelmiszereket arra használjuk, hogy segítsük a szükséget szenvedő embereket. Ezeket a csomagokat csak olyan emberek kapják, akik dokumentumokkal bizonyítani tudják, hogy valóban rászorulnak a segítségre.
  2. A Vöröskereszt miskolci szervezeténél (Miskolc, Győri Kapu 123), a kerítésen egy elosztó doboz található, amely az utcafront felől nyílik. A dobozt bárki kinyithatja.

A nap folyamán a Vöröskereszt munkatársai néhány darab árucikket helyeznek a dobozba, amelyet bárki – anélkül, hogy éhségét, ínségét bizonyítani kellene – kivehet. Egy adott időpontban azonban csak néhány árucikk található a dobozban, hogy elejét vegyük a visszaélésnek.


2017. autumn collection

2017. őszi gyűjtés

Az Élelmezési Világnap alkalmából a Miskolci Egyetemen működő Egyetemek harca az éhezés ellen (Universities Fighting World Hunger) csoportja és a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete minden évben két alkalommal közösen szervez élelmiszergyűjtést a térségünkben élő rászorulóknak, akik éheznek, és segítségre van szükségük.

A Miskolci Egyetem UFWH csoportját Dennis Engel anyanyelvi lektor kollégánk alapította 2013-ban a Bölcsészettudományi Kar Modern Filológiai Intézetében a Fordító és tolmács MA, valamint a Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgatók és a BTK HÖK segítségével.

2017-ben az alábbi shoutout jelent meg az UFWH Facebook lapján: “Shoutout to the UFWH team at Miskolci Egyetem (University of Miskolc)! They are so dedicated and do amazing work in the fight against hunger!”

Shoutout

1979-ben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete magyar határozati javaslat alapján nyilvánította október 16-át élelmezési világnappá. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. A Miskolci Egyetem UFWH csoportja Engel Dennis vezetésével minden évben élelmiszergyűjtést szervez ezen a napon.

 


Comments are closed