Tanárképző Intézet
Társulat Képzés Letöltések Könyvtár Közösség Vendégoldal Webnapló Galéria  
Páldi János

Dr. Páldi János, 1925–2002

Páldi Jánostól búcsúzunk...

Kitől?

Az egykori tanítómestertől?
A világszerte híressé vált kisérleti gimnázium iskolateremtő igazgatójától?
A Miskolci Egyetem Neveléstudományi Tanszékének alapító docensétől, a tehetségnevelés tanárától?
A szorgos közírótól?
A Magyar Pedagógiai Társaság egykori alelnökétől, az általa létrehozott, határainkon túl élő magyar pedagógusok tagozata elnökétől?
Egy nagy nemzedéknek sokat megélt kimagasló személyiségétől.
Melyik nemzedékről van szó?
Arról, amelyiknek - akárhogy is nézzük, bármilyen görbe is volt a történelem - megadatott egyenes úton járni, s emelt fővel szolgálni.
Páldi János hosszú életútján tudását, energiáit mindig olyan ügyek és eszmék szolgálatába állította, melyek alapértékként a szabadságot hirdették meg. Nem őrajta múlott, ha ezek az ügyek és eszmék letértek a szabadság normáinak követéséről. Ő egyenesen és, ismétlem, emelt fővel járta végig az utat. Nyilván azért kötelezte el magát az ifjúság, a nevelés ügye mellett, mert a nevelő-növendék viszonyban több esélyt látott a szabadság principiumának érvényesítésére, mint a külső világban.Hiszen ez az elkötelezettség lüktetett pályakezdő éveiben, ezt képviselte íróasztal mellett, ez a szabadság-elv volt a Varga Katalin-kísérlet lényege, így szólította meg hallgatóit Miskolcon is.

Biztos volt benne, hogy ez a viszony hozhatja ki a legtöbbet, a legjobbat növendékeiből. Ezért nevezte - az egyetemen szokatlan módon - mindvégig tegeződve a hallgatókat: öcsémuramnak és kedves jányomnak. Hitele volt ennek a megszólításnak, tőle elfogadták. Nem csupán hófehérré őszült haja miatt.Egy hosszú utat bejárt nemzedék kiváló tagjától búcsúzunk. Egyre nehezebben érthető, értelmezhető világunkban nagyon fog hiányozni az ő egyértelműségre, gondolati letisztultságra figyelő szava.

Trencsényi László