Grimm testvérek: Német mondák

Felhívás

 

NÉMET VERSENY 7-12. osztályos tanulók számára

 

A Miskolci Egyetem MFI Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéke pályázatot hirdet 7-12. osztályos tanulók részére.

A 2013. április 24-én a Miskolci Egyetemen megrendezésre kerülő német versenyre az alábbi kategóriákban várjuk egyéni és csoportos pályaművek benyújtását:

  • Illusztráció A Grimm testvérek mondagyűjteményéből egy szabadon választott monda illusztrációja plakát vagy képregény formájában. A plakátokat A2-es méretben, a képregényeket maximum 8 db A4-es oldal terjedelemben kérjük benyújtani. Egy A4-es oldal természetesen több képkockát is tartalmazhat.
  • Mondaszínpad Valamennyi alkategória esetében maximum 10 perc áll rendelkezésre, hogy a produkciót bemutassák. Alkategóriák:

o   egy német monda dramatizálása és bemutatása

o   megzenésített monda

  • Választott téma bemutatása képben és szóban

Az alábbi témák valamelyikéhez készített A1-es méretű kartonon benyújtandó ábra, plakát, kollázs vagy montázs vagy Power Point előadás, amelyet a pályázónak kb. 5-10 perces szóbeli kiselőadás formájában kell kommentálnia, bemutatnia.

o   A Grimm testvérek gyűjtő tevékenységének és módszerének bemutatása (Figyelem, nem teljes életrajzot kérünk, hanem a kiemelt szempont bemutatását!)

o   Regényes országismeret: Visszatérő mondaelemek illetve motívumok bemutatása. Pl. különböző tavakról, folyókról, bányászokról, törpékről, szerelmi viszonyokról, tipikus mondaalakokról stb. szóló mondák visszatérő motívumainak bemutatása, és/vagy az adott motívum földrajzi elterjedtségének ismertetése és/vagy egy-egy tipikus motívumhoz kapcsolódó műemlékek, szobrok, illusztrációk áttekintése.

o   Regényes történelem: egy történelmi monda és az abban szereplő történelmi alakok és/vagy hozzá kapcsolódó emlékhelyek illetve a hozzá kapcsolódó korszak kultúrájának, öltözködésének stb. rövid bemutatása.

Valamennyi pályaművet kérjük a mellékelt jelentkezési lappal együtt írásban is benyújtani. A pályázatok benyújtásának határideje: 2013. április 08.

A felkészüléshez az alábbi forrásokat ajánljuk:

Brüder Grimm: Deutsche Sagen. Stuttgart: Reclam, 2000.

http://www.zeno.org/Literatur/M/Grimm,+Jacob+und+Wilhelm/Sagen/Deutsche+Sagen

http://gutenberg.spiegel.de/buch/753/1

Jakob és Wilhelm Grimm: Német mondák. Pozsony: Kalligram, 2009.

 

További információkért forduljanak hozzánk bizalommal!

Kapcsolat: gerpaksy@uni-miskolc.hu

Comments are closed