Egyetemi Sportnap

2014. szeptember 19., 08:00

Egyetemi Sportcsarnok és környéke

Sport programok minden mennyiségben: 2014. szeptember 19-én, pénteken XV. Miskolci Egyetemi Sportnap!  

Az egyes sportágak kezdési időpontjai a következőek:

Eredményhirdetés: 16.00-kor a Sportnap színpadán, a műfüves pálya melletti streetball pályán!

Folytatódik a Karok Közötti Vetélkedő is, melynek helyszíneiről, sportágairól, a Karok csapatainak összetételéről, tagjairól, a Kari főszervezőnél tudtok érdeklődni!

 

A Sportnapon vendégünk lesz az Országos Egészségfejlesztési Intézet, mely az alábbi szolgáltatásokkal érkezik hozzánk:

Országos Egészségfejlesztési Intézet szolgáltatásai

XV. MISKOLCI EGYETEMI SPORTNAPON 

 1. CO mérés és dohányzás leszokást segítő tanácsadás: a CO mérés vagyis szén-monoxid mérést elsősorban a dohányosoknál végezzük. A mérést PiCO+„Smokerlyzer” készülékkel történik, amely a kilélegzett levegő CO tartalmának elektrokémiai úton való mérésére alkalmas.
  A szénmonoxid elsősorban a dohányfüst belégzése során kerül a tüdőbe, majd onnan a vérbe. A vérbe jutva rendkívül gyorsan és erősen kötődik a szervezetben az oxigén szállításáért felelős hemoglobinhoz, ezáltal megakadályozza az oxigénszállítást a szervezet sejtjeihez. A dohányzás során, a szénmonoxid csökkenti az oxigénkötő,- szállító kapacitást a vérben, ennek eredményeként csökkenti az állóképességet. A szénmonoxid a szívizom pumpafunkcióját is gátolja. Ennek eredményeként a dohányos szívének teljesítménye sokszorosan romlik.
  A mérést követően a kapott érték megbeszélése, valamint leszokással kapcsolatos személyes beszélgetés, információ nyújtás és tanácsadás történik.
 2. Energia-egyensúly tanácsadás: a program célja, hogy a fiatalok számára kötetlen formában egészséges életmóddal, egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket juttassunk el. Testösszetételi adatok - BMI, testzsír% - mérése mellett hasznos tanácsokat kap a fiatal korosztály az étkezés és fizikai aktivitás, azaz az energiaegyensúly témakörében.
  Energia-egyensúly tanácsadás részei:
  - BMI (testtömeg-index) számítás (OMRON kézi készülékkel)
  - testzsír-százalék mérés  (OMRON kézi készülékkel)
  - a mért eredmények alapján rövid dietetikai, egészséges táplálkozást segítő tanácsadás
  - javaslattétel fizikai aktivitás formájára, mértékére
  - konkrét kérdés esetén - sporttáplálkozás, divat diéták, étkezések száma, reggeli és vacsora kérdése stb. - étkezéssel kapcsolatos felvetések megbeszélése
 3. Stressz-szint mérés és stressz kezelési tanácsadás: 
  A pszichológus szakemberrel  való konzultációk alkalmával a résztvevőknek lehetőségük nyílik  egy általános stressz tanácsadáson/szűrésen részt venni.
  A szűrés egy általános állapotfelméréssel indul, melynek során a résztvevő jellemzi önmaga stressz szintjét (személyes beszélgetés) majd ezt követően kerül sor az Észlelt -stressz kérdőív felvételére.
  A kérdőív kitöltése után a résztvevő visszajelzést kap az eredményekről és megbeszélheti egyéni kérdéseit, problémáit a segítségére lévő szakemberrel.
 4. HIV/AIDS és szexuális magatartás témával kapcsolatos beszélgetés és tanácsadás: A program célja, hogy a fiatalok számára kötetlen formában egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket juttassunk el. Hasznos tanácsokat kívánunk adni a fiatal korosztálynak a biztonságos szexuális magatartás témakörben.
  Szakmai program: HIV/AIDS prevenció: a magánélet és az egészség kultúrája; alkalmi kapcsolatok és következmények; a felelősség kérdése. Tanácsadás az adott problémával összefüggő ismeretanyag feltérképezésével és bővítésével.
  Alkalmazott módszerek: tanácsadás, totó kitöltése – eredmények közös megbeszélése, szükség esetén hová fordulhatnak.

Minden sportolni vágyót, érdeklődőt szeretettel várunk!