Bizalom és hazugság - filmszerepek tükrében

2021. április 1., 16:30

2021. április 1-én, csütörtökön 16:30-tól folytatódik a Főnix Közéleti Akadémia 2021-es tavaszi online előadás-sorozata Dr. Osváth Andrea Bizalom és hazugság - filmszerepek tükrében - A "Lavina" és a "Teljesen idegenek" című filmek nyomán című előadásával.  

Az esemény az alábbi linken lesz elérhető: https://join.skype.com/lS8gL2JIDvTe

Minden érdeklődőt várunk szeretettel! Bátran lehet csatlakozni a linkre a megadott időpontban!

 

Szervezők:

Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete - ME és az MTA MAB Szociológiai Munkabizottság

 

 

.............

"Egyetértve Watzlawick interakcionális nézőpont-elméletével az emberi kapcsolatok nem egyszerűek, összetett működési mechanizmusok csakúgy, mint a többváltozós egyenletek. Minden változó hatással van a többire: ha változtatok a kommunikációmon, módosul a mások hozzám való viszonya és viselkedése egyaránt (Mead). Tehát van egy bizonyos kiszámíthatóság a kommunikációban, játékszabályok alapján működik, amit a "társalgás nyelvtanaként " definiálhatunk.

De mi történik, ha egy krízishelyzet, egy lavina - szimbolikusan és szó szerinti jelentésben - felborítja ezeket a jól berögzült játékszabályokat? Hogyan reagálnak a családtagok ill. egy baráti társaság tagjai? Miként változik meg a kommunikációjuk, a viselkedésük és visszaáll-e a családi (baráti) homeosztázis vagy van-e esély a változtatásra?

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keresem a választ előadásomban a Lavina (2014) és a Teljesen idegenek (2016) című filmek  nyomán."