FILMIO FILMKLUB – VETÍTÉS ÉS BESZÉLGETÉS 2.

2021. november 18., 13:00

Érdekel a magyar film? Szívesen néznéd a legjobb filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról rendezőkkel, színészekkel, szakértőkkel, évfolyamtársaiddal?

 

Ha igen, a FilmioKlubban a helyed! A Nemzeti Filmintézet vadonatúj kezdeményezése nyomán országszerte több egyetemen indulnak filmklubok, ahol a Szindbádtól az Egészséges erotikáig csupa válogatott gyöngyszemmel találkozhatsz - olyan filmekkel, amikről biztosan sokat hallottál, de eddig nem igazán volt lehetőséged arra, hogy jó minőségben, ráadásul ingyen lásd őket. Humoros és drámai percek, katartikus pillanatok, szenvedélyes beszélgetések várnak: ősszel országszerte indul a FilmioKlub!

 

FilmIO Filmklub helyszíne: 3515 Miskolc, Miskolc-Egyetemváros, B / 2 ép. (Bölcsészettudományi Kar) II. em. 217-es terem.

 

Következő filmvetítés: 2021. nov. 18., csütörtök, 13.00-16.00

Ternovszky Béla: Macskafogó

 

Miről szól?

Grabowski, a 007-es egérügynök veszélyes küldetésre vállalkozik: Pokyóból el kell hoznia egy szuperfegyver titkos tervét, amelynek segítségével az egerek le tudnának számolni a létüket fenyegető macskaszindikátussal.

 

Miért különleges?

A film a magyar mozgóképi tömegkultúra korszakos darabja, legendás figurái, szállóigévé lett párbeszédei valamennyi magyar néző számára hivatkozási alappá váltak. A macska-egér civilizáció közegébe helyezett akcióvígjáték a populáris zsánermozik kifordítása. A Macskafogó elsősorban konkrét sikerfilmeken, mindenekelőtt a Csillagok háborúja és a James Bond-szérián ironizál. A sci-fi és a kémfilm mellett pedig számos további fősodorbeli filmzsáner, így a háborús film, a katasztrófafilm, az egzotikus kalandfilm, valamint a vámpírfilm elemét is beépíti a cselekményébe.

 

Hogyan készült?

A film gyártása külföldi producerek, a magyar származású kanadai Joseph Sefel és Manfred Korytowski, a müncheni Infafilm vezetője bevonásával indult útjára a Pannóna Filmgyár Kunz Román producer vezette, bérmunkákra szakosodott II-es műtermében. A figurák vezető tervezője Maros Zoltán volt, akinek a szerepét, miután egy külföldi munkalehetőség kapcsán távozott az országból, Ternovszky Béla vette át. Maros kiválása után Gémes József is bekapcsolódott a Macskafogó készítésébe vezető tervezőként, aki az összetettebb kameramozgásokat igénylő jelenetek technikai előkészítése mellett egy Commodore 64-ben saját maga konstruálta programmal bizonyos mozgássorokat lemodellezett, például a macskák tengeralattjárójának felbukkanását és félfordulatát.

Forrás: https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/macskafogo-1

........................................................................................................................................................

További alkalmak:

2021. dec. 2., csütörtök, 13.00-16.00

Szőts István: Emberek a havason