NFI – EGYETEMI FILMKLUB 2022 TAVASZ - 7. VETÍTÉS

2022. május 5., 16:00

Folytatódik az NFI filmklub.

 

Az NFI – Egyetemi Filmklub 2022 tavaszi évadának hetedik vetítése:

 

2022. május 5. csütörtök, 16.00

Huszárik Zoltán 1980 = Csontváry

A vetítés helyszíne:

 

Miskolci Egyetem, Bölcsészettudományi Kar 217-es terem (B/2 épület, II. emelet)

Szeretettel várjuk a filmek, a mozi, a beszélgetős filmnézés híveit.

 

.................................................................................................

 

Csontváry

 

A Csontváry 1980-ban bemutatott fekete-fehér magyar filmdráma, amit Huszárik Zoltán rendezett Császár István és Dobai Péter forgatókönyve alapján.

A történet a magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar életébe enged betikéntést, amely szerepet Huszárik eredetileg Latinovits Zoltánnak szánt, ám a színész tragikus halála után a kevésbé ismert, bolgár Itzhak Fintzinek adta. A főbb szereplők közt megtalálható még Holl István, Drahota Andrea, Dajka Margit és Balázs Samu.

 

1980. október 2-án mutatták be a magyar mozikban.

 

.................................................................................................

 

Z. a tépelődő színész szerepein keresztül próbálja megtalálni az önmagához vezető utat, a valódi énjét. Egy nap megkapja Csontváry, a monomániás festő-zseni szerepét. Azét, aki képes volt befogadni a mindenséget, sőt, ő maga volt az, és az élet minden egyes csodás pillanatát profetikus küldetéstudattal akarta átadni az embereknek. Z. megpróbálja átvenni Csontváry lényét, látomásaiban vele utazik Libanonba, Taorminába, Athénba és az arab sivatagon át. Mindkettőnek feladata van: az egyiknek másokon, a másiknak pedig önmagán segíteni. Útjuk az elmebetegek közé vezeti őket. Z. végre elvegyülhet.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csontv%C3%A1ry_(film) és https://magyar.film.hu/filmhu/multimedia/videok/filmhu-tv/csontvary