Jóléti állam, vagy Közjó?

2023. május 22., 16:00

Két különböző gazdasági modell megközelítésében a gazdaság, a fenntarthatóság és a társadalomelmélet kérdéseiről. Kerekasztalbeszélgetés a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) szervezésében május 22-én 16 órától a  ME-GTK-n.

A Jóléti állam vagy Közjó? címmel meghirdetett beszélgetésen Dr. Baritz Sarolta Laura közgazdász, domonkos rendi nővér, Dr. Pogátsa Zoltán és a miskolci Gazdaságtudományi Kar egykori dékánja Dr. Kocziszky György vesz részt. Fókuszban a Magyarország és Európa előtt álló kihívások szerepelnek, amelyekre válaszokat keresnek két különböző gazdasági modell tükrében.

Helyszín: Miskolci Egyetem, XXXVI. előadó (C/2. épület)

A beszélgetőtársak:

Dr. Baritz Sarolta Laura nővér közgazdász, a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) egyik alapítója, amely képzés számos jelentős elismerést kapott az évek során. A KETEG szemlélet fókuszában a közjó és az emberközpontú gazdasági modell áll.

Dr. Pogátsa Zoltán közgazdász, az Új Egyenlőség online társadalomelméleti magazin alapító-főszerkesztője, a skandináv gazdasági modell hazai úttörője, célja a szociális jóléti állam megteremtése. A modell szintén az embert helyezi a középpontba, összhangban a fenntartható gazdasággal. Azt mondja, merjünk elképzelni egy olyan gazdasági rendszert, amelynek nem a növekedés az alapja.

Ez a beszélgetés különleges a mai magyar közéletben, mert két különböző nézetet valló szakember beszél egymással és a különbözőségek ellenére azt keresi, mely pontokon tud közös álláspontot találni.