“A rejtelem volt az írósága…” - Mesterséges intelligencia az irodalomtudományban

2023. június 12., 18:00

A nemzeti kulturális örökség mesterséges intelligencia alapú feldolgozásának, kutatásának és oktatásának, valamint közzétételének módszertanán dolgoznak az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Magyar Nemzeti Levéltár összefogásával működő Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium konzorciumi partnereként a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének, valamint az egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának munkatársai.

A projekt indulásához kapcsolódóan könyvbemutatót tart a Miskolci Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolája Budapesten, a Kelet Kávézóban június 12-én 18:00 órától.

"A rejtelem volt az írósága…" - A ködlovag-jelenség történeti, poétikai és biografikus vetületei a századfordulótól napjainkig című kiadvány a 2022. március 11–12-én lezajlott Ködlovagok tegnap és ma című országos irodalomtudományi konferencia előadásainak szerkesztett, lektorált változatait tartalmazza. A könyvbemutatón a kötet szerkesztőivel, Ludmán Katalinnal (ME BTK) és Radnai Dániel Szabolccsal (BTK ITI), valamint a kötet egyik szerzőjével, Bezeczky Gáborral (BTK ITI) Virágh András irodalomtörténész (BTK ITI) beszélget. Az eseményt megnyitja Kecskeméti Gábor akadémikus, a BTK Irodalomtudományi Intézet igazgatója és kutatóprofesszora, a ME Irodalomtudományi Doktori Iskola vezetője.