Perjáték

2023. november 6., 16:00

„Perjáték” címmel jogi, kriminalisztikai és retorikai képességeket összemérő program szervez az ELSA Miskolc, az European Law Students’ Association Miskolc a Miskolci Egyetemen. A perjáték résztvevői egy hírhedt bűneset történetét dolgozzák fel egy megrendezett bírósági tárgyalás keretében.

A „Perjáték” résztvevői két nagyobb csoportra oszlanak: a védelem és a vád képviselőire. További résztvevők elfoglalhatják az ülést vezető bíró, tanúk, szakértők, a vádlott és a hallgatóság szerepét.

Az ügyészi és ügyvédi szerepet betöltő résztvevők a felkészülés során mélyen elmerülnek a bűntett körülményeiben, amihez természetesen segítséget is kapnak. Ezt követően csapatonként egy jól felépített érvrendszer és hatékony vitakészség segítségével próbálják meggyőzni a hallgatóságot.

A „Perjáték” végeztével a hallgatóság tagjai szavazással fognak dönteni arról, hogy mely csapat vagy személy érvelése győzte meg őket. Ezen szavazás eredményének ismeretében fogunk győztest hirdetni.

 

A „Perjáték” témája:

A program alapjául az amerikai kriminalisztika egyik leghírhedtebb, máig komoly vitákat kiváltó esete szolgál, a Marilyn Sheppard-gyilkosság. A bűntettet követően az áldozat férjét, Sam Sheppard orvost 1954-ben elítélték a felesége meggyilkolása miatt, de 1966-ban az ügyét újratárgyalták, aminek következtében kimondták, hogy „nem bűnös”, így felmentették.

Évtizedekkel később, 2000-ben az ügyet ismét felülvizsgálták és az akkori esküdtszék arra a megállapításra jutott, hogy Sam Sheppard „nem ártatlan”. A férj ártatlansága vagy bűnössége máig éles vitákat vált ki az amerikai kriminológia és büntetőjog történetének ismerői körében.

Vajon meg tudod oldani ezt a több mint fél évszázados rejtélyt? Vajon képes vagy meggyőzni másokat saját álláspontodról? Helyt tudsz állni egy tárgyalás légkörében?

 

A játékra a jelentkezéseket 2023. szeptember 30-ig fogadják a következő űrlapon: https://forms.gle/BSL5puaJuuBdjAZTA

Fontos! Ha nézőként szeretnél részt venni a programon, ahhoz is regisztrációra lesz szükség, hogy biztosítva legyen számodra ülőhely és szavazó cetli!

A Perjáték időpontja: 2023. november 6. (hétfő), 16:00

Helyszín: Miskolci Egyetem, ÁJK Mintatárgyaló, C/2 épület, I. emelet