NFI Filmklub őszi évad második vetítés

2023. szeptember 28., 16:00

Folytatódik az NFI filmklub. Az őszi évad második vetítése Gaál István Sodrásban című filmje.
 

A Sodrásban Gaál István 1964-ben bemutatott fekete-fehér filmdrámája, Csikos Sándor, Kozák András, Moór Marianna és Drahota Andrea főszereplésével. A filmet beválasztották a Budapesti tizenkettő filmjei közé.

 

 

 

Mikor?

2023. szept. 28. (csütörtök) 16.00 óra

 

Hol?

C/1. ép. II. em. 201a (Simon) terem

Miskolci Egyetem, Bölcsészettudományi Kar,

3515 Miskolc-Egyetemváros

 

 

„Nagyon sokat voltam egyedül. Mert apám sokat dolgozott, nem volt odahaza, anyámra maradt az egész háztartás, meg a ház körüli teendők. Én meg vagy elkezdtem egyedül játszani, vagy még inkább a pajtásaimmal, akikkel úgy az utcából összeverődtünk. Például a Bajnóczi fiúkkal. (Meg is örökítettem nevüket a Sodrásban című első filmemben, ahol Bajnóczinak hívják a fiút, aki elmerül a vízben.) Tőlünk a harmadik házban laktak.” (Gaál István)

 

„1956 telén kemény hideg volt; amikor édesapámat temettük, december kilencedikén, a Tisza befagyott. A szolnoki hídon ekkor villant eszembe az az ifjúkori nyári élmény, amelyről már korábban szó volt: hogy hogyan buktunk le a víz alá és hoztuk fel az iszapot. De jó, hogy akkor semmi baj sem történt senkivel - merengtem magamban. […] Ekkor kattant be: mi lett volna akkor, mi történt volna akkor, ha valaki lent marad? Ez indította el a fantáziámat... Ekkor fogant meg bennem a Sodrásban című film.” (Gaál István)

 

 

Minden érdeklődőt várunk. Mindenkit, aki barátja a beszélgetős filmnézésnek.

 

Bognár László, klubvezető