„Európa domináns szerepben?” – beszélgetés az MCC-ben

2024. február 7., 17:00

Pódiumbeszélgetés Hahner Péter és Tózsa-Rigó Attila történészekkel Európa globális szerepének jelenéről, az európai ember elbizonytalanodásáról, illetve a globalizáció hatásairól a ma Európájára a miskolci Mathias Corvinus Collegiumban.

 

Időpont: 2024. február 7. (szerda), 17.00

Helyszín: miskolci MCC képzési központ (Miskolc, Szemere Bertalan u. 4. - bejárat a Csizmadia köz 1-3. felől)

A részvételi szándékot kérik jelezni: https://feliratkozas.mcc.hu/hu/mcc-miskolc-podiumbeszelgetes-2024-02-07

 

A pódiumbeszélgetés előzetese az esemény meghívójából:

„Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az európai dominancia mintegy automatikusan alakult ki a globalizálódó világban.  Ez azonban korántsem igaz, hiszen a transzkontinentális interakciók során döntő többségében nem beszélhetünk egyértelmű európai dominanciáról. Utóbbit a későbbi korszakokból vetítjük vissza. Ahol mégis megvalósult, ott nem az európai technikai vagy kulturális fölény állt ennek hátterében. Akkor minek volt köszönhető az európai vezető szerep? Többek között erről is beszélgetünk történész vendégeinkkel.”

 

Az előadókról:

Hahner Péter történész, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője. Diplomáit a Szombathelyi Tanárképző Főiskola könyvtár–magyar szakán, az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar kiegészítő, illetve történelem szakán szerezte. Több mint 30 évig volt a Janus Pannonius Tudományegyetem (ma: Pécsi Tudományegyetem) oktatója. Fő kutatási területe a nagy francia forradalom története és történetírása. Huszonnégy önálló kötete jelent meg, angol és francia nyelvű történettudományi szakkönyveket fordít, és rendszeresen publikál történelmi tanulmányokat és történelmi ismeretterjesztő írásokat magyar és külföldi folyóiratokban.

 

Tózsa-Rigó Attila történész. A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán Történelem szakon végzett, emellett német szakon főiskolai diplomával rendelkezik. PhD-fokozatát 2007-ben szintén a Miskolci Egyetem szerezte, ahol 2009-től adjunktusként dolgozott a Történettudományi Intézet Középkori és Kora Újkori Történeti Tanszékén. A Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájában habilitált, ma pedig a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán a Történelmi Intézet egyetemi docense.