„Szemét kérdés” – A hulladékszabályozás aktualitásai” – beszélgetés az MCC-ben

2024. február 15., 17:00

Pódiumbeszélgetés Zay Balázzal, az MCC Klímapolitikai Intézet senior kutatójával, valamint Ladányi Rolanddal, a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjével a hulladékszabályozás aktuális kérdéseiről.

Időpont: 2024. február 15. (csütörtök), 17.00

Helyszín: miskolci MCC képzési központ (Miskolc, Szemere Bertalan u. 4. - bejárat a Csizmadia köz 1-3. felől)

A részvételi szándékot kérik jelezni: https://feliratkozas.mcc.hu/hu/mcc-miskolc-podiumbeszelgetes-2024-02-15

 

A pódiumbeszélgetés előzetese az esemény meghívójából:

„Bolygónk jövője szempontjából nem mindegy, mi történik a háztartásokban, intézményekben és az iparban felhalmozott szeméttel, ezért is kell foglalkoznunk a hulladékszabályozás aktuális kérdéseivel. Vendégeinkkel megvizsgáljuk, milyen eredményt tudtunk elérni az eddigi hulladékszabályozási intézkedésekkel, és milyen EU-s elvárásoknak kell megfelelnünk ma? Mik a helyi hulladékgazdálkodási vállalat tapasztalatai? Hogyan valósul meg helyben a begyűjtött hulladék hasznosítása? Mi változott, és milyen nehézségekkel kell szembenézniük a vásárlóknak az új üvegvisszaváltási rendszerben, és milyen eredmény várható ettől?”

Az előadókról:

Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatója. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen okleveles jogász, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen környezetmérnöki diplomát szerzett, emellett jogi szakvizsgával is rendelkezik. Dolgozott a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél a Környezetvédelmi Engedélyezési Osztály jogi csoportvezetőjeként. Később a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalban, majd az Innovációs és Technológiai Minisztérium Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárságán helyezkedett el jogászként.

 

Ladányi Roland, a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (MiReHu Kft.) ügyvezetője. 1999-ben végzett a Miskolci Egyetem Bányamérnöki Karán környezetmérnökként. Egyetemi tanulmányait követően mérnökként kezdte el pályafutását Miskolcon az akkori hulladékgazdálkodással foglalkozó cégnél, ahol Miskolc és térsége hulladékgazdálkodásának uniós fejlesztéseit koordinálta. Munkája mellett 7 éven keresztül részt vett a Miskolci Egyetemen a hulladékgazdálkodási szakemberek képzésében. A ranglétrát végigjárva több mint húsz éve a térség hulladékgazdálkodásának műszaki és szakmai hátteréért felel. Emellett több nemzetközi hulladékgazdálkodási projektben szakértőként, valamint hulladékgazdálkodási cégek ügyvezetőjeként is dolgozott. 2014 óta a MiReHu Nonprofit Kft. állományát erősíti szakmai tudásával. A Magyar Mérnöki Kamara tagjaként több hulladékgazdálkodási szakértői jogosultsággal is rendelkezik.