Máger Ágnes festőművész a festőművészetről ad elő a MAB Klubban

2015. május 20., 17:30

MAB-székház, Erzsébet tér 3.

A MAB Klub következő vendége Máger Ágnes festőművész, aki „Gondolatok a festészetről” címmel fog előadást tartani 2015. május 20-án (szerdán) 17.30 órai kezdettel a Miskolci Akadémiai Bizottság Erzsébet téri székházában.

„A látomássá érlelt látványt fegyelmezett összpontosítással formálja képpé. Műveit szárnyalás, trecentós szelídségű báj, reneszánsz képszerkezet jellemzi, amelyben a jelen feszült problémaköre lüktet… Furcsa paradoxon, hogy Mágernél a lebegő színörvénylések, légiesen omló, sűrűsödő alakzatok eredményezik a kép stabilitását, éteri szilárdságát. Színes felületei nem csak elringatnak, hanem felismerésekre is döbbentenek.” (Losonci Miklós)

„Munkám: a festés. Feladatok sora, melyeket 'pontosan, szépen' elvégezni szakmai tudás, képesség, hit és felelősség dolga. A buktatókat kibírni, a szép emberi törekvéseket táplálni akarom.” (Máger Ágnes)

Máger Ágnes Szombathelyen született. 1967-ben felvételizett a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol Sarkantyú Simon és Domanovszky Endre voltak a mesterei. 1971-ben végzett, és még ebben az évben Miskolcra költözött, azóta a Művésztelepen él és alkot.  Főiskolai végzése évében rendezte első kiállítását a budapesti Eötvös Kollégiumban, és ezután is folyamatosan kiállítás-résztvevő volt. 1972-ben megkapta a hároméves Derkovits-ösztöndíjat, majd 1974-ben Miskolc város ösztöndíját is elnyerte. 1974-ben díjat kapott a Tavaszi Tárlaton és a Téli Tárlaton is, a Fiatal Művészek Stúdiójának kiállításain pedig KISZ nívódíjat kapott, 1978-ban a hatvani Tájképfestészeti Biennále ezüstdiplomáját kapta, Bytomban (Lengyelország) pedig szakszervezeti díjat nyert. 

Irodalmi illusztrációkat is készített (Ady, Csokonai, Krúdy), amelyeket, Miskolcon, Budapesten, Csurgón, Nyíregyházán és más helyeken mutatott be.

Alkotásait kiállította külföldön is, például Csehszlovákiában, Lengyelországban, Angliában és Németországban. 1990-ben az ő közreműködéssel alakult meg a Gömöri Műhely, amelynek azóta is vezetője. 2007-ben a SZIMA Miskolci Területi Csoportjának tagja lett.

A festményeken kívül díszlet- és jelmeztervezéssel is foglalkozott: a Miskolci Nemzeti Színház számos produkciójában a működött közre, de a Csodamalom Bábszínháznak is dolgozott.

Fontosak egyházművészeti alkotásai is, és plasztikával is foglalkozik.

Férje Végvári Lajos (1919–2005) művészettörténész volt, leánya, Végvári Zsófia díszlet- és jelmeztervező művész.