Dr. Terplán Kornél előadásával indul a félév a MAB Klubban

2015. szeptember 30., 17:30

MAB-székház, Erzsébet tér 3.

A MAB Klub következő vendége Dr. Terplán Kornél, aki „Ébredés: A technika vagy mi emberek?” címmel fog előadást tartani 2015. szeptember 30-án (szerdán) 17.30 órai kezdettel a Miskolci Akadémiai Bizottság Erzsébet téri székházában.

Az előadás összefoglalója:

Mindennapi életünket gépek veszik körül. Okostelefon, háztartás, rádió, televízió, autó és még sok más. Szinte elképzelhetetlen nélkülük létezni, holott volt olyan idő, amikor lehetett. Beszélni szeretnék a mobilitásról, szociális hálózatokról és a felhőről, amiben minden eltűnik majd újra visszajön. Minden a digitalizálás irányában halad, aminek vannak pozitiv oldalai is, ha nem visszük túlzásba. Automatizálás, tudásmentés, „gondolkodó“ robotok majdhogynem tökéletes megoldásokat adnak. Akarunk ezzel élni? Robotok nem ölnek (még), de munkahelyeket megsemmisíthetnek. Hol dolgozzunk? Munkahelyen vagy otthon? Mindennapi életünkben új elképzelések jelentkeznek, melyek internetes megoldásokkal azonos időben megvalósíthatók. Akarunk ezzel élni? Jönnek a kamerák és monitorok és adatot gyűjtenek, amivel vissza is lehet élni. Amellett gigantikus adattárak keletkeznek, melyeket karban kell tartani, hogy utánunk jövő nemzedékek is hozzá tudjanak férni. Évtizedek óta csodálkozom, hogy az Egyesült Államok miért olyan nagylelkűen támogatja az Internetet. Sok mindent megtudtunk erről a közelmúltban. Tanárainknak és oktatóinknak nagy a felelőssége, hogy megtanítsák, hogyan lehet a modern technikát a gondolkodás elfelejtése nélkül alkalmazni.

Az előadóról:

Terplán Kornél, Szombathelyen született 1944-ben. Miskolcon érettségizett 1962-ben. A drezdai Műszaki Egyetemen tanult és doktorált 1971-ben. 1978 óta külföldön él főleg München-ben és New York-ban. Tanácsadóként dolgozott kb. 3000 szakemberrel 17 országban. 26 szakkönyvet irt angolul, németül és magyarul. Tanított egyetemeken (Brooklyn Polytechic, Stevens Institute of Technology, Tübingen, Budapest) mint vendégelőadó. A Montclair State University (New Jersey – USA) díszdoktora 2009-óta.

Ismertebb cégek, ahol tanácsadóként dolgozott: Siemens, BMW, Ford, Commerzbank, Walt Disney World, Georgia-Pacific Corporation, IBM, AT&T, T-Com, Deutsche und France Telekom, Slovak Telecom, Solomon Brothers, Creditanstalt Austria és Texaco.

A rendezvény meghívója ITT tekinthető meg.