A mezőgazdaság globális kihívásairól hallhatunk a MAB Klubban

2015. október 14., 17:30

MAB-székház, Erzsébet tér 3.

A MAB Klub következő vendége Dr. Balázs Ervin, aki „A mezőgazdaság globális kihívásai” címmel fog előadást tartani 2015. október 14-én (szerdán) 17.30 órai kezdettel a Miskolci Akadémiai Bizottság Erzsébet téri székházában.

Az előadás összefoglalója:

A mezőgazdaság fejlődése és hatékonyságnak növekedése tette lehetővé azt, hogy a Föld lakossága megfelelő mennyiségű és minőségű, élelemhez jusson annak ellenére, hogy napjainkban is milliók pusztulnak el alultápláltság, vagy egyszerűen élelemhiány miatt.

A mezőgazdaság évezredes fejlődése során mindig törekedett a természettel harmonizációban végezni feladatát, bár számos esetben a jó szándékú cselekedet egyes lépései később a tapasztalatok birtokában korrekcióra szorultak. A kémiai felfedezések és azok iparszerű, intenzív mezőgazdasági felhasználása sok esetben a túlzott és szükségtelen kemizációra visszavezethető környezeti hatások a kémiai növényvédelem és tápanyag-utánpótlás átgondolását igényelték. A múlt század hatvanas éveiben nagy publicitást kapott „Néma Tavasz”, Rachel Carson könyve hívta fel a társadalmak figyelmét arra, hogy a túlzott mértékű kemizáció helyett a biológia növényvédelemre alapozott ökológiai szemléletet jobban figyelembe vevő mezőgazdaság alapjait kell kidolgozni. Most hogy a biológia tudományának évszázadába értünk és a molekuláris biológia forradalmi eredményeit a növénynemesítés is felhasználja, mint egy korszerű módszert, annak bírálói nagyrészt a túlzott kemizációból származó negatív környezeti hatásokra hivatkozva ellenzik e géntechnológiai módszerek segítségével, új tulajdonságokkal felvértezett növények mezőgazdasági felhasználását. Miközben figyelembe kell vennünk a Föld lakosságának növekedési ütemét, az egy egyre csökkenő mezőgazdaságilag művelhető terület méretét, valamint az egy főre jutó víz jelentős csökkenését.

Az előadóról:

Dr. Balázs Ervin, Budapesten született 1948-ban. 1972-ben szerzett Kertészmérnöki diplomát a Corvinus Egyetemen, majd 1977-ben növényélettanból szerzett PhD. diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1986-ban molekuláris biológiából doktori fokozatot szerzett a strasbourgi Louis Pasteur Egyetemen. Nagydoktori fokozatot 1988-ban szerzett. 1995-ben levelező, majd 2001-től rendes tagja az MTA-nak.

1997-től 1978-ig a Cornell Egyetem Növénykórtani tanszékének posztdoktora. 1979-1980 között az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. 1980-tól 1984-ig posztdoktor a strasbourgi Institute de Biologie Moleculaire et Cellulaire de CNRS-en, ezt követően 1986-ig a svájci Friedrich Miescher Intézet tudományos munkatársa. 1987-től 1989-ig a budapesti Biotechnológiai Osztály MTA Növényvédelmi Kutatóintézet osztályvezetője. 1990-2000 az MBK főigazgatója. 2001-2004 között a gödöllői MBK Környezet-biotechnológiai Bizottsági Kutatóintézet igazgatója. 2005-tól az MTA Mezőgazdaságit Kutatóintézete tudományos osztályvezetője.

Jelenleg a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöki tisztségét tölti be.

Főbb kutatási területei: Növényi vírusok szerkezete és replikációja; Növényrezisztencia, génsebészet; Genomika; Biosafety szabályozás és etikai kérdések.

A rendezvény meghívója ITT tekinthető meg.