Agyhullámok - Memória - Kreativitás - Freund Tamás a MAB Klub következő vendége

2016. április 13., 17:30

MAB székház (Miskolc, Erzsébet tér 3.)

A MAB Klub következő rendezvényének vendége Freund Tamás neurobiológus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, aki „Agyhullámok - Memória - Kreativitás: Belső világunk és az információrobbanás hatásai” címmel tart előadást.

A rendezvény plakátja ITT tekinthető meg.

A vendégről:

Freund Tamás Bólyai, Prima Primissima és Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója.

Április 13-ai előadónk elsősorban az agykéreg működését kutatja. Kutatócsoportja olyan betegségek neurobiológiai kérdéseivel foglalkozott, mint az epilepszia, az oxigénhiányos agykárosodás, szorongás és a Parkinson-kór. Eredményei alapján lehetővé vált a hippocampusban zajló számos fiziológiai és pathofiziológiai folyamat értelmezése (pl. a memóriafolyamatok két fázisához kapcsolt neuronhálózati aktivitásmintázatok, a théta- és gamma-oszcillációk, illetve az éleshullám-aktivitás kialakulásának neuronhálózati alapjai). Munkatársaival leírták a kannabisz biológiailag aktív anyagának (THC) hatásmechanizmusát az agyban, valamint a kannabinoidokat érzékelő fehérjéken (receptorokon) ható, az agy által termelt anyagok szerepét az idegsejtek közötti kommunikációban. Több mint kétszáz tudományos közlemény, tizenkét könyvfejezet szerzője vagy társszerzője.