Országos Miskolci Jogi Disputa Versenyt rendezett az ÁJK

2019. április 10.

Március végén a Miskolci Egyetem adott otthont az Országos Miskolci Jogi Disputa Versenynek. A szervezők a már több ízben megrendezett helyi Jogi Disputa Verseny sikerein felbuzdulva döntöttek az országos verseny megrendezése mellett, amely kiemelkedő érdeklődés mellett, közel 60 versenyző hallgató részvételével zajlott le.

A szakmai vetélkedőn az ország nyolc egyeteme (DE, ELTE, ME, NKE, PPKE, PTE, SZE, SZTE) képviseltette magát 3 fős csapatokkal. A verseny témája az internet társas kapcsolatokra gyakorolt hatása volt, aminek előnyeiről és hátrányairól kellett érveket megfogalmazniuk az állító és tagadó pozíciót betöltő csapatoknak. A rendezvény magas szakmai színvonalát a zsűri elnöke, Prof. Dr. Szabó Miklós, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola Tanácsának elnöke, valamint a zsűri tagjai, Dr. Horváth Dóra, a Miskolci Törvényszék kollégiumvezető-helyettese és sajtószóvívője, valamint Prof. Dr. Szabó István, a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karának dékánja biztosították.

A verseny második napján szakmai programon vehettek részt a versenyzők, ahol Dr. Ficsor Krisztina, a Debreceni Egyetem tanársegéde és Dr. Gosztonyi Gergely, az ELTE oktatója előadásában hallhattak a versenyhez kapcsolódó, érdekes szakmai előadásokat. Az esemény az eredményhirdetéssel zárult, ahol a zsűri külön értékelte a Pro és Kontra kategóriában versenyző csapatokat, továbbá külön díjazta a gradudális képzésben és a PhD képzésben részt vevő hallgatók teljesítményét is. Mindezeken kívül 1-1 különdíjat is kiosztottak a legjobban érvelő, a Pro és a Kontra oldalon szereplő versenyzőnek.

A versenyt Dr. Halász Csenge, Dr. Orosz Flóra és Dr. Ritó Evelin, az ÁJK három PhD hallgatója szervezte, és az esemény „az Igazságügyi Minisztérium jogászképzés színvonalának emelését célzó programjai” keretében valósult meg. 

Eredmények:

Kontra kategória:

1. helyezett: Pozsárkó András (PTE), Sors Tamás (PTE), Szkladán Dávid (PTE)

2. helyezett: Frank Máté (SZE), Ősze Áron (SZE),  Radics Katalin Adél (SZE)

3.helyzetett: Czibrik Eszter (ME), Kardos Sára (ME), Izrók Luca Sára (ME)

Pro kategória:

1. helyzett: Salgó Nóra (SZTE), Nagy Botond (SZTE), Csábi Fanni (SZTE)

2. helyezett: Tószegi Judit (PPKE), Barabás Jakab (PPKE), Pócs Karola (PPKE)

3. helyezett: Juhász Tamara (ME), Karácsony Bernadett (ME)

PhD hallgatói kategória

1. helyezett: Molnár Bálint, Dr. Schmidt László, Dr. Bendes Ákos

Különdíj PRO kategória:

Csábi Fanni (SZTE)

Különdíj KONTRA kategória:

Varga Dominika Kincső (ELTE)

A versenyen készült fotók:

A fotókat Kiss Viktor készítette.