Nemzetközi építőipari innovációs versenyre készül az egyetem csapata

2019. április 17.

Az algériai Blidai Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetemmel indít közös csapatot idén a Solar Decathlon Europe versenyen a Miskolci Egyetem. A 2019. június 25. és július 12. között Szentendrén megrendezendő versenyen induló SomeShine csapat április 11-én a Fintelligence központban mutatta be a pályaművét az érdeklődők és a támogatók előtt.

A mű a vernakuláris magyar építészet egyszerű, következetes ötletességét, a környezettudatos gondolkodás természethez hű magabiztosságát, a low budget megoldások bárki által elérhető tisztaságát és az energia-design high-tech alkalmazásait ötvözi.

A SOMEshine Team a projekt sikeres kivitelezéséhez nélkülözhetetlen szakági területek multidiszciplináris összefonódásaként jött létre. Az építészet és az automatizálás mára szinte elválaszthatatlan kombinációját testesítik meg, mely kombináció az egész ipar forradalmasítását előmozdító innovációk létrejöttét szolgálja. A csapat - a tudomány közös nyelvét beszélve - fáradhatatlanul dolgozik a fenntartható jövőt szolgáló építészeti megoldások kidolgozásán.

Országszerte 800.000 idejétmúlt, fizikailag amortizálódott „Kádár-kocka” vár a XXI. század kihívásainak való megfeleltetésre. A verseny izgalmas lehetőséget ad azon kísérlet levezetésére, hogy miként lehet minőségi irányvonalat mutatni az öröklött építészeti környezet fenntartható fejlesztésére és az új építészeti irányok meghatározására. Kísérlet, amely építészeti választ keres a kortárs családszerkezet és térhasználat állandó változásainak moduláris követhetőségére.

„A Solar Decathlon a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs versenye. Az első Solar Decathlon versenyt az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma kezdeményezésére 2002-ben tartották Washingtonban.  A kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal, és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek. A verseny során nem csak terveket készítenek, hanem az aktuális döntő helyszínén meg is építik a kiválasztásra kerülő pályaműveket. Így a verseny eredményeképpen egy látogatható kiállítótér és „mintaház park” jön létre, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat.” (sde2019.hu)

A pályaműről készült fényképek:

A pályamű bemutatásakor készült fotók:

A pályamű bemutatásakor készült fotókat a Beiskolázási Központ fényképezte.