Magánegyetemként működik tovább a Miskolci Egyetem, de ez a hallgatók jogállását nem érinti

2020. május 29.

Költségvetési szerv helyett magánegyetemként látja el közfeladatait a Miskolci Egyetem 2020. augusztus 1-től, ami rugalmasabb működést és a versenyképesség növelését teszi lehetővé.

Ugyanakkor a Magyar Állam továbbra is biztosítja az egyetem finanszírozását, hiszen 2022-től az intézménnyel 15-20 éves hosszú távú garanciákat biztosító szerződést, továbbá ennek keretei között 3-5 éves egyedi finanszírozási megállapodásokat köt. Az egyetem jogállásának megváltozása és a Magyar Állammal kötendő finanszírozási szerződések megnyitják a lehetőséget az egy éven túli, közép- és hosszú távú tervek elkészítése és megvalósítása előtt, ami versenyelőnyt jelent az állami egyetemekkel szemben. Az egyetem új fenntartója a Magyar Állam helyett az állam által alapított Universitas Miskolcinensis Alapítvány lesz.

 

 

Az átalakulásról szóló sajótájékoztatón hangsúlyozták, hogy ez a modellváltás a hallgatók jogállását semmiben sem érinti, mivel a magyar állami ösztöndíjas támogatási forma változatlanul fennmarad számukra, és továbbra is részesülni fognak minden támogatásban, amelyet jelenleg is megkapnak.

A sajtótájékoztatón a szenátus által megválasztott rektorjelölt, prof. dr. Horváth Zita is bemutatkozott, aki hangsúlyozta, hogy a modellváltással az egyetem finanszírozása igazságosabb és kiszámíthatóbb lesz a jelenleginél.

A sajtótájékoztató sajtóanyaga ITT olvasható.

A sajtótájékoztatón készült fotók:

A fotókat a Beiskolázási Központ készítette.