LU Xu Zhong, a kínai Nagykövetség attaséja látogatott egyetemünkre

2020. július 29.

Az intézményi változások ellenére a magyar és kínai partnerek elhivatottak a 2013-ban megkezdett tudományos-kulturális együttműködés folytatására.

LU Xu Zhong úr és két munkatársa a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének képviseletében július közepén Miskolcra, az Egyetemvárosba látogatott. A kultúráért és oktatásért felelős szakdiplomata az elmúlt esztendők munkájának eredményeit tekintette át a helyszínen. A Konfuciusz Intézet vezetői és munkatársai mutatták be a Miskolci Egyetem által elért eredményeket, illetve a jövőbeli terveket és elképzeléseket.

Prof. Liu Jie intézetigazgató foglalta össze, hogy miként zajlik a Konfuciusz Intézetben a nyelvoktatás; különös tekintettel a két új partneriskolára (Edelényre és Mezőkövesdre). A felek kitértek a különleges egészségügyi helyzetből fakadó kihívások kezelésének tapasztalataira, valamint a jövő feladataira a digitalizáció vonatkozásában. A találkozót Wang Zhichun (Andrea) animációi és videói tették még érdekesebbé, amelyeken a diákok korábbi teljesítményei voltak láthatók.

Liyun Fan (Kriszti) és Xiaoyan Qin (Joy) „kiváló oktató és tanár” elismerésben részesültek, az egész évben nyújtott kiemelkedő teljesítményükért, példamutató munkájukért. Az elismerő okleveleket LU Xu Zhong attasé adta át. Wang Ting (Titi) tanárnő búcsúztatására is sor került; a kolléganő két év szolgálat után távozik Miskolcról. Végezetül az ünnepelteket Dr. Kuttor Dániel, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatója köszöntötte.

Ezután LU Xu Zhongot egyetemünk rektora, Prof. Dr. Torma András fogadta hivatalában. A felek kifejezték örömüket, hogy a működés több mint hat éves periódusa alatt a felek ilyen jól együtt dolgoztak, amit a sok oktatási és kulturális program, eredmény is bizonyít. A három alapító tag (a Miskolci Egyetem, a Pekingi Vegyipari Egyetem és a BorsodChem-Wanhua) kooperációja különleges és globálisan is egyedülálló; és még sok lehetőséget rejt a kultúra, az oktatás és az ipar területén. Elhangzott, hogy az intézményi változások ellenére a jövő garantált és a felek folytatni kívánják a 2013-ban megkezdett munkát.

Az ebéd után rövid egyeztetésre került sor a BorsodChem-Wanhua munkatársaival. A találkozón lehetőség nyílt őszinte eszmecserére a jövőbeli intézményi együttműködés formájáról. Megyénk egyik legnagyobb vegyipari beruházója és munkáltatója ugyancsak elkötelezett az oktatási kapacitások fenntartása és bővítése mellett.

Reméljük, hogy az elkövetkező esztendőket is sikerekkel, kiemelkedő eredményekkel zárhatjuk!

A találkozó során készült fotók:

A fotókat a Konfuciusz Intézet készítette.