Együttműködési megállapodást írt alá az SZTNH és a Miskolci Egyetem - első lépésként ingyenes tankönyvet kapnak az elsőévesek

2020. szeptember 15.

Együttműködési megállapodást írt alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Miskolci Egyetem. Az együttműködés célja, hogy az egyetem hallgatói tudatosabb kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat, és megtanulják, hogyan tudják azt hasznosítani. Az SZTNH az együttműködés első lépéseként 500 ingyenes tankönyvet ajánlott fel az első éves hallgatóknak, hogy könnyebben elsajátíthassák az eredményeik megvédéséhez szükséges tudást.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az aláírást megelőzően hangsúlyozta, azért fontos számukra ez a megállapodás, mert szeretnék, ha a Miskolci Egyetemen keletkezett tudás az egyetemen is maradna, ott hasznosulna. Hozzátette, egyetemünk az innováció területén élen járó egyetem, így az SZTNH-val gyümölcsöző kapcsolatra számítanak. A rektor kiemelte, elképzelhetőnek tartja, hogy a különböző karokon akár szabadalomérett munkák is találhatóak. Az egyetemi képzés kapcsán elmondta, olyan modulokat alakítanak ki, hogy azoknak köszönhetően az itt végző hallgatók minél értékesebbek legyenek a munkaerőpiacon, és ezt kiegészíti a szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos tudás is. Horváth Zita hangsúlyozta, az intézmény vállalta azt is, hogy az SZTNH számára szakértőket biztosít, segítve ezzel a hivatal szemléletformáló munkáját.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar diákok rendkívül kreatívak és innovatívak, azonban elmaradnak a nemzetközi mezőnyben, mivel a többség még nem tudja, hogy amit létrehozott, azt le is kell védenie. Kiemelte, az SZTNH szeretné a lehető legtöbb módon segíteni a Miskolci Egyetem munkáját, és jelen lenni akár már az inkubációnál. Pomázi felhívta a figyelmet arra is, nem véletlen, hogy a hivatal jelmondata az "Ötletből érték", hiszen egy átgondolt oltalmazás segítségével lehet az egyes találmányokból, kutatási eredményekből bevétele a tulajdonosoknak.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően Pomázi Gyula 500 darab könyvet ajándékozott az egyetem Hallgatói Önkormányzatának. A "Bevezetés az iparjogvédelembe" című könyv ezen a héten jelent meg az SZTNH gondozásában.

Az eseményen készült videó:

 

 

Az eseményen készült fotók:

A videót és a fotókat a Beiskolázási Központ készítette.