Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?

2020. szeptember 16.

A fenti címmel új, szabadon választható egyetemi tantárgy indul az első félévben, amely az egyetem bármely karának nappali vagy levelező szakos hallgatója által felvehető.

A pilot projektként meghirdetett tantárgyat a Miskolci Egyetem a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságával közösen indítja, azzal a céllal, hogy a témával utat nyissanak a fiatalok és így a felsőoktatási intézmények felé. Az órákat látogató hallgatókat szeretnék megismertetni a civil szervezetekkel, a civilséggel, és fel kívánják hívni a figyelmüket a civil szervezeti tevékenység fontosságára.

Az első tanórát 2020. szeptember 30-án tartják. Az előadás-sorozat keretében szerdánként 16 órától 12x90 percben összesen 12 témát fognak megtárgyalni - hallgató-barát, az érdeklődést fenntartó, ugyanakkor elméleti és gyakorlati tudást is adó órák keretében. Valamennyi alkalomra vendégelőadók is meghívnak, akik egyrészt az állami, kormányzati szférából (államtitkárok, helyettes államtitkárok), másrészt civil szervezetek részéről (elnökök, szakmai vezetők) fognak érkezni. A 12 előadáson az alábbi témák jelennek meg: civil szervezetek létrehozása, gazdálkodása, civilek, mint munkaadók, önkéntesség, adományozás, család, oktatás, kultúra, hagyományőrzés, környezetvédelem, jogvédelem, határontúli kapcsolatok, a civilség nemzeti identitásmegőrző karaktere, stb.

A szeminárium nyitott a Miskolci Egyetem valamennyi hallgatója előtt, cél, hogy a civilség eszményét lehetőség szerint minél jobban megismerjék és adott esetben kedvet kapjanak a hallgatóknak arra, hogy ők maguk is civil szervezetet alapítsanak, vagy csatlakozzanak már meglévő civil szervezethez, esetleg majd munkát vállaljanak egyesületekben, alapítványokban.

Fontos annak bemutatása is, hogy Magyarország Kormánya támogatja a valódi tartalommal bíró egyesületeket, alapítványokat, amelyek a társadalmi értékeket képviselő közösségépítésben, a közösségi célok elérésében tevékenyen részt vállalnak. Ezek a szervezetek sok esetben jelentős tagsággal, helyi beágyazódottsággal rendelkeznek, így helyben és akár országos szinten is ismerik őket az emberek, sokszor önkéntesként is segítik a munkájukat. (Ma Magyarországon, mintegy 400 ezer önkéntes dolgozik civil szervezetekben.) Olyan civil szervezetekről, olyan közösségekről van szó tehát, ahova jó, ahova érdemes tartozni. Az ilyen civil szervezetek sokszor terhet vesznek le az állam vagy az önkormányzatok válláról, és helyben nagy segítséget tudnak nyújtani a tevékenységükkel, munkájukkal. A velük való együttműködés igazi nemzeti ügy, ennek megfelelően Magyarország Kormánya kiemelten támogatja a civil szektort.

A tantárgy indításával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón készült videó:

 

 

A rendezvényen készült fotók:

A videót és a fotókat a Beiskolázási Központ készítette.