Online adta át az 5G vizsgálatához készült labort az NMHH a Miskolci Egyetemnek

2020. szeptember 25.

Az újgenerációs hálózatok modellezését és vizsgálását segíti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlési laborja a Miskolci Egyetemen. A koronavírus-járvány miatti kockázatokat kiküszöbölve a labor fölavatásához kapcsolódó eseményt streamelve tartották meg szeptember 24-én. Karas Monika szerint az 5G működtetéséhez egyre több hozzáértő szakemberre lesz szükség, és az egész ország érdeke, hogy ők naprakész tudással induljanak el a pályán.

Az NMHH által adományozott nagyteljesítményű számítógépekkel és hálózatmérő felszereléssel az egyetem olyan naprakész eszközparkhoz jutott, amivel gyakorlati tudáshoz juttathatja a jövő 5G-szakembereit. Ez nem is csak az ágazat, de az egész ország jövőjének kulcskérdése – mondta az új laborról Karas Monika, az NMHH elnöke. „A küszöbön álló 5G technológia működtetéséhez egyre több friss tudású, szakterülete iránt elkötelezett szakemberre lesz szükség. Ezért most különösen jó hír, hogy aki ezzel szeretne foglalkozni, annak már nem kell Miskolcnál messzebb mennie” – tette hozzá. Az NMHH elnöke szerint a labor egy újabb eszköze lehet a legendás magyar kreativitás kibontakozásának, és reményének adott hangot, hogy a fiatalok legalább akkora ambícióval állnak majd az újgenerációs hálózatokhoz, mint annak idején Robert Capa a fényképezéshez vagy Kertész Mihály a filmezéshez. „Az álmokat pedig már nemcsak filmvásznakra vetítjük, hanem élőben streameljük a közösségi oldalakon, amint éppen megvalósulnak. És hogy holnap mi lesz velük, az itt, ebben a laborban is eldőlhet” – zárta beszédét az elnök.

Az online eseményen felszólalt Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora is, aki a hosszú távú együttműködés jelentőségét hangsúlyozva elmondta: „Egyetemünk jövője a kiváló szakmai kapcsolatokon alapszik, ezért nagy öröm számunkra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság laborját adhatjuk át a Campuson, mely csak az első lépés az együttműködésünkben. Hiszem, hogy a magas színvonalú laboratórium mind az oktatásban, mind a kutatásban hatalmas segítség lesz az egyetemi polgároknak.”

Az NMHH 2012 óta támogatja felsőoktatási intézmények infrastruktúrafejlesztését. Miután tizenegy egyetemi médiaműhelyet adományozott olyan intézményeknek, ahol kommunikációs képzés folyik, tavaly a győri Széchenyi István Egyetemen, a budapesti Puskás Tivadar Hírközlési Technikumban és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán is átadott hírközlési laborokat. Az NMHH minden esetben felméri az intézmény profilját, igényeit, szükségleteit, és ahhoz illeszkedő fejlesztéseket finanszíroz.

 

 

Az eseményen készült fotók:

A fotókat a Beiskokolázási Központ készítette.