Idén rendhagyó módon emlékezett meg az 1956-os eseményekről a Miskolci Egyetem

2020. október 22.

Idén a koronavírus-járvány miatt a Miskolci Egyetem - rendhagyó módon - csak online emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. Ennek oka, hogy az egyetem vezetése el akarta kerülni, hogy a vírusfertőzés szempontjából különösen veszélyeztetett korban levő egykori '56-osok egészségét akár az egyetemre utazás, akár a megemlékezésen való részvétel során bármilyen veszély is fenyegesse.

A megemlékezés műsorát Czinke Máté éneke és gitárjátéka mellett Eperjesi Gergely adta elő, mindketten egyetemünk hallgatói. Máté a Ghymes együttes "Akkor is '56" című dalát énekelte, Gergely pedig a saját szövegét mondta el. A műsor végén Prof. Dr. Horváth Zita, egyetemünk rektora mondott beszédet.

A megemlékezés műsora:

Köszönjük Szarka Tamásnak, a Ghymes együttes tagjának, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta az "Akkor is '56" c. dal zenei alapját!

A megemlékezés előtt az egyetem képviseletében Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar, valamint Dr. Kis-Tóth Emőke, az Egészségügyi Kar dékánja, valamint a Hallgatói Önkormányzat nevében Pente Zsombor HÖK-alelnök és Utassy Emese HÖK-alelnök koszorúzott az I. előadóban (ahol 1956. október 22-én az egyetem ifjúsága ülésezett), a Szalay-domborműnél, valamint az E/1. kollégiumnál, amelynek falán az 1956. november 4-én elhunyt Kiss Gábor egykori gépész és Kölber Gábor bányagépész hallgató, valamint a súlyosan megsérült Molnár Kálmán „Csurák” emléktáblája van elhelyezve.

A koszorúzás során készült fotók:

A műsort és a fotókat a Beiskolázási Központ készítette.