Megújította együttműködését a Miskolci Egyetem és a BOKIK

2020. november 10.

A változó igényekre reflektálva, valamint intézményünk fenntartóváltását követően megtörtént a Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) korábbi, 2017 novemberében aláírt együttműködési megállapodásának felülvizsgálata és megújítása.

2020. november 9-én tartotta a BOKIK újonnan megválasztott elnöksége első ülését, melynek kiemelt napirendi pontja volt a Miskolci Egyetemmel kötött megújított együttműködési szerződés. A megállapodást Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Bárdosné Dr. Soós Viktória, az egyetem gazdasági vezetője, valamint a BOKIK elnöke, Bihall Tamás ünnepélyes keretek között írták alá.

 

 

Prof. Dr. Horváth Zita elmondta, hogy nem csak a megye, hanem az egész régió tudásbázisa az egyetem, és törekednünk kell arra, hogy a cégekkel erős és hatékony szakmai kapcsolatokat ápoljunk. Mind intézményünk, mind a cégek közös érdeke és felelőssége, hogy ezt a térséget közösen vonzóvá tegyük, illetve megállítsuk az elvándorlást.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldetése az, hogy a gazdaság önkormányzataként összefogja és koordinálja a megye vállalkozásait, minden rendelkezésre álló eszközzel támogassa a vállalkozások versenyképességének növekedését, a térség gazdasági felzárkóztatását, valamint szolgáltatásaival segítse a vállalkozások növekedését, kapcsolatrendszerének fejlődését, üzleti partnerségek kialakulását.

Az eseményen Rektor Asszony kiemelte annak fontosságát, hogy a Miskolci Egyetem és a BOKIK között jól működő, aktív, hosszú távú stratégiai kapcsolat álljon fenn annak érdekében, hogy közösen tudjuk támogatni a térség fejlődését. A duális képzésekben történő együttműködés jó kiindulópont a jövőben megvalósítandó feladatok, célok tekintetében, amely csak a cégek bevonásával történő folyamatos egyeztetések, a vállalati igényfelmérések, és az ezt támogató hatékony kommunikáció mellett valósulhat meg.

A jelenlegi megállapodás kiemelt területei a közös innovációs tevékenység; a képzések összehangolása az ipari, kereskedelmi igények figyelembe vételével, együttműködés a képzési szerkezet, a gyakorlati képzések, felnőttképzés kidolgozásában, a tehetséggondozásban; a nemzetközi kapcsolatépítés; és a vállalkozóvá válás támogatása a „Kamara tantárgy” bevezetésével. A szerződés emellett tartalmaz elemeket a pályaorientációs tevékenységre, szakmai vizsgák szervezésére, vagy a közös pályázati tevékenységre vonatkozóan is.