Megújul a MOL és a Miskolci Egyetem együttműködése

2020. november 23.

A Miskolci Egyetem és a Mol 5 évre szóló stratégiai keretmegállapodást írt alá, amely új, mindkét fél számára előnyös elemekkel bővíti a már meglévő együttműködést. A megállapodás kiterjed a kutatás-fejlesztés-innováció, a hulladékgazdálkodás, az oktatás, a szakemberképzés, a továbbképzés, valamint az utánpótlás területeire.

A kutatás-fejlesztés-innováció keretein belül kiemelt cél az ipari-egyetemi tudástranszfer létrehozása. A partnerek versenyképességük növelése érdekében összehangolják az ipari igényeket és az egyetem által nyújtott lehetőségeket, megosztják a rendelkezésre álló infrastruktúrákat, ezáltal elősegítik az innovatív megoldások ipari hasznosíthatóságát.

Az innovatív kutatási területek között szerepel egyebek mellett a geotermikus energiában rejlő lehetőségek kiaknázása vagy a hidrogén mint lehetséges új energiahordozó vizsgálata, a szén-dioxid-leválasztás -hasznosítás és -tárolás rendszerének kidolgozása, valamint a körforgásos gazdaság technológiáinak kutatása, fejlesztése, különös tekintettel a hulladékfeldolgozási technológiák kidolgozására.

Az együttműködés másik fontos pillére az oktatás, szakemberképzés, továbbképzés területén való összehangolt munka, amely a középiskolai utánpótlás mellett elsősorban a Gépészmérnöki és Informatikai Karon működő MOL Petrolkémia Tanszék, illetve az egyetem Műszaki Földtudományi Karon működő MOL Intézeti Tanszék további együttműködési lehetőségeire koncentrál. Kiemelt figyelmet kapnak az egyetemi duális és kooperatív képzési lehetőségek, valamint a már meglévő képzések továbbfejlesztése és az üzleti igényekre reflektáló új képzések indításának lehetősége.

Sajtóközlemény