Űrkutatáshoz kapcsolódó együttműködésbe kezd a Miskolci Egyetem és az ADMATIS

2020. november 30.

A XXI. században az űripar szerepe felértékelődik, így elengedhetetlen, hogy az űrkutatás közelebb kerüljön az oktatáshoz. Az országban kiemelkedő színvonalon folytak a miskolci műszaki karok oktatói és kutatói által az űrtechnikához kapcsolódó kutatások, de ez az együttműködés egy óriási mérföldkő a Miskolci Egyetem és a miskolci székhelyű ADMATIS, és nem utolsó sorban a hazai űrkutatás életében.

A cél az, hogy a felek szakmai kompetenciájára építve, egy európai színtéren is egyedülálló, szakmailag megkérdőjelezhetetlen űripari központ jöjjön létre, valamint a felek egymást erősítve közösen hasznosítsák egyfelől az Egyetem oktatóinak, kutatóinak, valamint az ADMATIS szakembereinek tudását, tapasztalatait, másfelől kölcsönösen háttértámogatást nyújtsanak egymásnak az oktatás és a kutatás-fejlesztés területein.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora kiemelte: „A régió tudásközpontjaként kiemelten fontosnak tartom, hogy az Egyetemünk becsatlakozzon az űrkutatásba, és erre a legjobb alap egy olyan féllel való együttműködés, mely már bizonyított ezen a területen. Az űrtechnika nem idegen a Miskolci Egyetem számára, hisz számtalan szakemberünk foglakozott a témával, de ideje beépítenünk ezt a tudást és tapasztalatot a mindennapi oktatási, valamint kutatási tevékenységeinkbe.”

 

Az eseményen készült fotók:

A videót és a fotókat a Beiskolázási Központ készítette.