A Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara is kiveszi részét a COVID elleni küzdelemből

2021. április 6.

Már november elején csatlakoztak a hallgatóink, hogy segítsenek a betegellátásban. Eddig összesen 180 ember vett részt a munkában, 20-an közülük pedig a mai napig aktívak.

Mint azt Encsiné Nagy Ágnes vezető koordinátor, az Egészségügyi Kar mesteroktatója elmondta, jelenleg 60 egyetemi hallgató vesz részt nap mint nap a vírus elleni védekezésben Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén. A feladatokat az Operatív Törzs döntése alapján kapják.

Közülük 40 fő egészségügyi hallgató, ők elsősorban a tesztelésekkel foglalkoznak. A Egészségügyi Kar készíti fel őket, és munkájukat az Országos Mentőszolgálat koordinálja, csakúgy, mint annak a 20 embernek az esetében, akiket önkéntes sofőri feladatokkal bíztak meg. Ők egyébként a többi karról érkeztek. 

 

Előfordul, hogy a fiatalok akár napi 10-12 órát is dolgoznak, a hétvégéken is szünet nélkül, és jócskán van kihívás a munkájukban. 

Encsiné Nagy Ágnes elmondta: „Volt már rá példa, hogy egy idős nénit eszméletlenül, nagyon rossz állapotban találtak károlyfalvai otthonában. Újraélesztették, mentőt hívtak hozzá és kórházba került, így szerencsére sikerült megmenteni az életét. Ma már jól van. De nincs mindenkinek szerencséje. Sajnos olyan is előfordult, hogy egy nagyon rossz állapotban lévő nénihez hiába hívtak mentőt, kórházba szállítása után nem sokkal elhunyt. A nagy fizikai és lelki terheltség mellett ezeket a sikereket és kudarcokat ugyanúgy fel kell dolgozniuk a fiataloknak. Emellett a környék földrajzi adottságai miatt sokszor nehéz megtalálniuk a tesztelendő személyeket is.

Nem kis kihívás ez, és tisztelet minden érintett önkéntesnek.”