Örömöt és könnyet is hozott a távirat, ami most elbúcsúzott. STOP.

2021. április 29.

A Magyar Posta és a Miskolci Egyetem közös akcióval búcsúzik a távirat szolgáltatástól. A vállalat és az oktatási intézmény közösen csaknem 100 darab táviratot adott fel a három legfőbb közjogi méltóságnak, fenntartó minisztériumoknak, társintézményeknek, egyetemeknek, főiskoláknak, és kiemelt üzleti partnereknek, így tisztelegve a távirat hétköznapi kommunikációban betöltött szerepe előtt.

Az 1800-as évek közepén létrehozott, akkor forradalminak számító kommunikációs formát mára maga mögött hagyta a társadalom, szerepét átvette az e-mail és a különböző chat programok. A Magyar Posta a minimális igénybevétel miatt a szolgáltatás kivezetése mellett döntött, ezért 2021. április 29-én lehet utoljára táviratot feladni a postákon. Érdekesség, hogy a távirat kivezetésének hírére egyfajta nosztalgiahullám indult el, és a bejelentést követő hetekben újra megnőtt a táviratfeladások száma.

Prof. Dr. Horváth Zita, rektor a Magyar Postával közösen kiadott közleményben leszögezte: ”Ez egy fontos gesztus egy olyan intézménytől, amelynek selmeci jogelődje a világ első felsőfokú műszaki képzését indította el. Elsőnek lenni dicsőség, utolsónak néha megtiszteltetés. Ebből kiindulva találtuk ki ezt a közös akciót. Tisztelgés ez a fejlődés, de a hagyományok előtt is.” 

 

Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója kiemelte:

Az utolsó 100 távirat küldésével, úgy érzem, méltóképpen köszönünk el ettől az ikonikus szolgáltatástól.”

 

A távirat szolgáltatás 2021. 04. 30-án megszűnik Magyarországon. STOP.

Aki szeretne még utoljára táviratot feladni, április 29-én teheti meg a postákon. STOP.

 

A Magyar Posta és a Miskolci Egyetem közös sajtóközleménye ITT olvasható.